Preşedintele Traian Băsescu: Văd posibilă o creştere economică de peste 2%

Autor: Claudia Medrega 19.05.2011

Preşedintele a declarat ieri la o conferinţă a ZF că deşi obiectivul oficial pentru creşterea economică în 2011 rămâne 1,5%, este posibilă o creştere de peste 2% dacă se absorb fondurile UE şi sunt accelerate investiţiile în infrastructură.



Preşedintele Băsescu alături de reprezentanţi ai BNR, Asociaţiei Române a Băncilor, Ministerului Finanţelor, consultanţi fiscali şi oameni de afacerii au dezbătut ieri la conferinţa ZF "Am ieşit din recesiune. Care-i planul pentru viitor? Când va simţi România din nou gustul creşterii?" perspectivele revenirii economiei

"Sunt mai optimist decât prognozele în legătură cu creşterea economică în acest an. Văd posibilă chiar depăşirea nivelului de 2%. Rămâne de văzut cum va evolua economia. Obiectivele oficiale legate de creşterea economică rămân 1,5% pentru 2011 şi 3,5-4% pentru 2012. Guvernul a reuşit să scoată ţara din recesiune. Eu sper să o scoată din criză, pentru că nu a ieşit din criză, cum nu a ieşit nici Europa", a spus Băsescu, la conferinţa ZF, care a fost realizată în parteneriat cu Ford, Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, Noerr Finance& Tax şi CEC Bank.

În primul trimestru economia a crescut cu 0,6% faţă de ultimul trimestru de anul trecut şi de 1,6% comparativ cu primul trimestru din 2010, evoluţia favorabilă bazându-se în principal pe exporturi.

Băsescu a adus în discuţie eroarea de prognoză a analiştilor şi CNP privind creşterea economică de 5,4% estimată pentru 2009.

"România a trecut prin şocuri teribile, nepermis de neprevăzute. La sfârşitul anului 2008 când s-a proiectat bugetul pe 2009 în baza datelor de la Prognoză, s-a proiectat pe creştere economică de 5,4 %. Am avut instituţii ce au alimentat şi factorul politic şi populaţia cu date nepermis de departe de realitate. Deciziile politice au fost în baza datelor furnizate. Am trecut prin momente teribil de grele. Am avut sentimentul că suntem ca o ţară în război în 2009 şi 2010. Toată lumea a fost departe de adevăr."

Preşedintele a atenţionat Guvernul şi băncile să rămână reticente cu stimularea consumului excesiv. Şi şi-a exprimat speranţa ca măcar acum, când se încearcă relansarea economică, băncile să nu se repeadă să încerce să-şi recupereze toată pierderea din creditele neperformante.

Prezent la dezbateri, Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a adus în discuţie faptul că majorarea TVA a fost o mare greşeală, fiind necesar ca aceasta să fie corectată.

Şi preşedintele Băsescu consideră că majorarea TVA la 24% a fost o eroare politică, susţinută de Coaliţie, care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni.

La rândul lui, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus că România ar fi ieşit din recesiune încă de anul trecut dacă nu era majorată TVA. Referindu-se la inflaţie, Vasilescu a afirmat că trebuie să înceapă bătălia pentru diminuarea ei, iar anul viitor să fie apăsat acceleratorul pentru consolidarea creşterii economice.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, crede că în a doua jumătate a anului vom asista la creşterea consumului, susţinut şi de ofertele băncilor pentru creditarea persoanelor fizice.

În ceea ce priveşte perspectivele fiscale, Doru Dudaş, director în Ministerul de Finanţe, a spus că simplificarea legislaţiei alături de predictibilitate şi de stabilitate sunt principalele obiective.

În viziunea Finanţelor, reducerea TVA este posibilă în următorii ani în măsura în care creşterea economică va fi bună, iar spaţiul fiscal ne va permite.

Iar diminuarea CAS nu este posibilă anul acesta fiindcă bugetul de stat nu-şi permite riscul accentuării unor dezechilibre, având în vedere că în economia românească este un campionat nedeclarat al eludării legilor fiscale şi a plăţii taxelor, după cum a spus preşedintele Băsescu.