Seria neagră de romane poliţiste (I)/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 19.05.2011

În toamna anului trecut, Editura Trei a lansat o serie de romane poliţiste din spaţiul scandinav, cu mare succes la public. În urmă cu câteva luni, editura a propus cititorilor, împreună cu un ziar de sport, o Serie neagră de romane poliţiste, aproape toate - mai precis şase - fiind noutăţi absolute pentru noi, adică apărute prima oară în traduceri româneşti. Alte romane au apărut ulterior de sine stătător. Despre această serie ne vom ocupa în această rubrică în următoarele două numere ale Ziarului de Duminică.

Ce am observat cu această serie de romane poliţiste? Că există o efervescentă literatură poliţistă în ţările scandinave, pe care criticii tot încearcă s-o explice de aproape un deceniu. Chiar înainte de succesul fulminant al lui Stieg Larsson, cu cele trei volume masive din "Millennium", romanele poliţiste n-au fost străine scriitorilor nordici, dar după succesul incredibil al lui Larsson, literatura poliţistă a explodat pur şi simplu în aceste ţări. Romanele de acest gen se publică în sute de mii de exemplare, se traduc în multe limbi străine şi se publică în alte sute de mii de exemplare, obţin pretutindeni succes, sunt premiate - de multe ori premiile au fost create special - şi ecranizate cu acelaşi uimitor succes. Iar temele romanelor sunt dintre cele mai diverse - psihologice, sociale, istorice. Fapt demn de subliniat - aproape toate se citesc cu sufletul la gură. De remarcat o caracteristică foarte importantă a romanelor poliţiste scandinave - dincolo de căutarea unui asasin sau descoperirea şi dejucarea unui complot, în toate există o analiză socială, în toate este zugrăvită dintr-un punct de vedere original societatea, fapt care nu se petrece în romanele poliţiste din nicio altă zonă geografică. Socotesc că trebuie lăudată iniţiativa editurii, pentru că, în mod cert, prin aceste romane captivante, au mai fost aduse spre lectură procente importante de tineri.

Semnatarii seriei negre lansate împreună cu ziarul de sport sunt cinci femei şi cinci bărbaţi, şase scriitori suedezi, doi islandezi şi doi norvegieni. Ocupaţiile acestora, în afara scrisului, sunt, iarăşi, dintre cele mai diverse.

Camilla Läckberg s-a născut în 1974. Înainte de a deveni cel mai popular scriitor suedez de romane poliţiste, a lucrat ca director de marketing şi product manager mai mulţi ani. "Prinţesa gheţurilor" este primul titlu dintr-o serie de şapte romane (seria Fjällbacka) ce s-au bucurat de un succes enorm de piaţă şi o presă foarte bună.

Născută pe 9 septembrie 1962 în Suedia, Liza Marklund este jurnalistă şi autoare de romane poliţiste. Este, de asemenea, coproprietară a Piratförlaget, a treia editură din Suedia, şi editorialistă la tabloidul suedez Expressen.
A publicat opt romane în seria Annika Bengtzon, care i-a adus faima internaţională. Pentru "Explozii în Stockholm" a fost recompensată cu numeroase premii literare.

Înainte de a fi ministru al justiţiei, Anne Holt a lucrat doi ani pentru Departamentul de poliţie din Oslo. A profesat avocatura, iar în prezent este autoarea unei serii de romane poliţiste care au cunoscut un succes imens în ţările scandinave şi s-au tradus în peste 25 de limbi. Seria - avându-i ca protagonişti pe anchetatorii Vik şi Stubø - a fost ecranizată de Yellow Bird Productions AB.

Arnaldur Indridason s-a născut în 1961 la Reykjavík. A lucrat mulţi ani ca jurnalist şi critic de film în Islanda. "Oraşul Borcanelor" este primul său roman, cu care a câştigat Nordic Crime Novel Award. Personajul principal este detectivul Erlendur. Seria Erlendur este publicată în peste 26 de ţări.

Iniţial, Yrsa Sigurdardóttir a profesat ingineria la Reykjavík. Destinul ei a luat o turnură diferită în momentul în care a început să scrie cărţi pentru copii, care s-au bucurat de succes de public şi au fost recompensate cu premii importante. A urmat însă un nou pas: literatura poliţistă. Seria al cărei personaj principal este avocata Thóra Gudmundsdóttir a făcut-o celebră pe Yrsa în lumea întreagă.

Mons Kallentoft s-a născut în 1968 şi a debutat în 2000 cu romanul "Pesetas", recompensat cu premiul Asociaţiei Scriitorilor Suedezi. Romanul "Sacrificiul din miezul iernii" este primul dintr-o serie poliţistă dedicată celor patru anotimpuri ale anului. Pentru că seria a avut un succes răsunător, autorul pregăteşte o nouă carte, intitulată "Al cincilea anotimp".

Asa Larsson s-a născut în Uppsala, dar a crescut în Kiruna, un oraş aflat în nordul Suediei. Înainte de a deveni scriitoare profesionistă, a fost avocată specializată în drept fiscal, asemenea eroinei sale, Rebecka Martinsson. Premiată cu Best Swedish Crime Novel Award, Asa Larsson este unul dintre cei mai bine cotaţi scriitori suedezi.

Scriitor şi jurnalist, Johan Theorin s-a născut în 1963, în Göteborg, Suedia. Insula Öland din Marea Baltică l-a fascinat dintotdeauna, fiindcă de acolo se trage mama sa, dintr-o străveche familie de marinari, pescari şi fermieri. Pentru romanele sale, Theorin s-a inspirat din folclorul insulei, bogat în poveşti frumoase şi stranii. Cărţile sale au fost vândute în peste 20 de ţări.

Håkan Nesser s-a născut în 1950 în Kumla, Suedia, unde a şi copilărit. Adolescenţa şi prima tinereţe şi le-a petrecut în Uppsala. Până la debutul din 1988 a fost profesor. Håkan Nesser este unul dintre cei mai bine vânduţi autori de romane poliţiste şi singurul autor care a primit de trei ori Best Swedish Crime Novel Award (1994, 1996 şi 2007). Au fost ecranizate cele mai multe dintre volumele seriei Van Veeteren.

Kjiell Ola Dahl, născut în 1958, este norvegian, scrie romane din 1993, eroii săi sunt detectivul Frank Frølich din Oslo şi inspectorul Gunnarstranda.

Seria neagră de romane poliţiste a fost deschisă de "Prinţesa gheţurilor" de Camilla Lackberg şi a continuat cu "Explozii la Stockholm", de Liza Marklund, "Eroare judiciară" de Anne Holt, "Oraşul borcanelor" de Arnaldur Indridason. Pe toate acestea le-am prezentat, în timp, la rubrica intitulată "Cartea de literatură". Celelalte apariţii au fost romane inedite şi ne vom opri asupra lor succint, sugerând doar câteva informaţii, fără să insistăm asupra tramei poliţiste.

Islandeza Irsa Sigurdardottir a semnat "Suflete damnate". Este a doua carte tradusă în româneşte a acestei autoare supranumite Agatha Christie a Islandei. Eroina este o avocată divoraţată care soluţionează mai multe crime şi care se află la antipodul virilei hackeriţe din romanul celebru al lui Larsson.

Mons Kallentoft - "Sacrificiul din miezul iernii". Traducere de Doru Mareş. Autorul este cea mai lăudată voce a noii literaturi suedeze. Este primul roman poliţist dintr-o serie dedicată anotimpurilor anului, care s-au bucurat, toate, de un succes răsunător. O poveste complicată care începe cu descoperirea cadavrului gol al unui bărbat obez atârnând de un copac, într-o dimineţa foarte geroasă.

Asa Larsson - "Furtună solară". Traducere din suedeză şi note de Elena-Maria Morogan. O scriitoare rafinată, foarte apreciată de critică. Subiectul - un pastor este găsit măcelărit în biserică de sora lui. Ancheta va dezvălui complicităţile unei secte care nu vrea să renunţe la privilegii.

Johan Theorin - "Ecouri de dincolo de moarte". Traducere de Bogdan Perdivară. Cum e posibil ca un copil să dispară fără urmă pe o insulă în care fiecare locuitor ştie ce face celălalt? Un roman de un suspans terifiant.

Hakan Nesser - "Cu ochii minţii". Traducere de Constantin Dumitr-Palcus. Un roman poliţist din seria Inspectorul Van Veeteren. Ancheta îl poartă de astă dată pe ţărmurile Suediei, unde un profesor care nu-şi mai aminteşte nimic, nici chiar proppriul nume, se trezeşte într-o dimineaţa cu soţia moartă în cadă şi e condamnat pentru crimă. Iar inspectorul trebuie să elucideze cazul.

Kjell Ola Dahl - "Al patrulea..." Traducere de Maria Melania Goja. Eroul romanului, inspector de poliţie, întâlneşte o femeie de o frumuseţe răpitoare şi se îndrăgosteşte înainte de-a afla că frumoasa este sora unui răufăcător căutat de poliţie. Când află, e prea tîrziu. Întreaga viaţa i se dă peste cap.