Cine isi face asigurare de sanatate?

Autor: Ana Raduta 20.05.2011

Asigurarile private de sanatate reprezinta de multi ani miza cu cel mai mare potential de dezvoltare pentru asiguratori. In asteptarea momentului cand romanii vor renunta sa se mai trateze la stat, asiguratorii isi dichisesc portofoliile in care includ polite pentru toate bolile si buzunarele. Momentul salvator se lasa insa, de ani buni, asteptat.

Oricat de mult s-au straduit sa le promoveze in ultimii ani si oricat de putina incredere mai au romanii in sistemul medical de stat, companiile de asigurari care au in portofoliu polite medicale nu au reusit nici pana acum sa penetreze piata din Romania si sa formeze o baza consolidata de asigurati. Potrivit datelor oferite de Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor, anul trecut volumul primelor brute subscrise de asigurarile de sanatate a fost de 24,9 milioane de lei, suma care nu inseamna nici macar 1% din totalul asigurarilor generale. Mai mult decat atat, subscrierile au inregistrat o scadere de 15,04% fata de anul 2009.

In primele trei luni ale acestui an, lucrurile par sa stea mai bine. Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de sanatate au crescut cu 35,5%, pana la 7,2 milioane de lei.Explicatia este simpla - desi aproape noua din zece romani declara ca nu au incredere in sistemul medical de stat, la fel de multi spun ca nu isi permit sa plateasca o asigurare medicala privata. In momentul de fata doar 14% dintre romani detin un astfel de produs. In cea mai mare parte, acestia le primesc pe post de beneficiu extrasalarial din partea angajatorilor si este de asteptat ca in momentul in care angajatorul inceteaza sa mai ofere acest beneficiu angajatul sa nu preia plata politei si piata de profil sa se contracte. Cu alte cuvinte, numarul romanilor care platesc din propriul buzunar o asigurare medicala privata este foarte mic. Citiţi mai mult despre cine îşi face asigurare de sănătate pe www.businessmagazin.ro