Boc: Guvernul nu putea stabiliza economia fără majorarea TVA, după decizia CC

Ziarul Financiar 20.05.2011

Guvernul s-a aflat, anul trecut, în imposibilitatea de a stabiliza economia fără a majora taxa pe valoarea adăugată, după ce Curtea Constituţională (CC) a respins propunerea de reducere a pensiilor cu 15%, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

"Guvernul a propus reducerea cu 15% a pensiilor pentru a apăra cota unică şi TVA. Curtea Constituţională a luat, din nefericire, o altă decizie, iar Guvernul a fost în imposibilitatea de a stabiliza economia fără creşterea TVA, în urma acestei decizii a Curţii", a spus Boc, solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţiile şefului statului privind majorarea TVA.

O declaraţie similară a fost susţinută de şeful Guvernului şi joi seara, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că majorarea TVA la 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusiv de "marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL", care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni.

Băsescu a spus că el a susţinut un impozit temporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de până la 340 de lei.

Preşedintele a menţionat că cei din coaliţie s-au reunit la Guvern şi au decis creşterea TVA.

El a spus că acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual în două etape, până la 1 ianuarie 2012, în timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.