UPDATE: Nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

Autor: Mediafax 22.05.2011

Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminică dimineaţa, din cauza erupţiei vulcanului Grimsvoetn, cel mai activ din ţară, care a declanşat un imens nor de fum, au anunţat autorităţile aeroportuare (Isavia).

"Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţional se închide. Spaţiul aerian se închide", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Isavia, Hjordis Gudmundsdottir, cu puţin timp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Această măsură ar urma să fie valabilă "cel puţin în orele următoare", potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că un nou anunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

Vulcanul Grimsvoetn a intrat, sâmbătă, în erupţie, sub cel mai mare gheţar din Islanda, au anunţat serviciile de meteorologie islandeze, precizând că un nor mare de fum s-a ridicat deasupra craterului, informează Mediafax.

"O erupţie a început la Grimsvoetn şi a fost trimis un avion pentru a strânge mai multe informaţii", a declarat pentru AFP un meteorolog, Haraldur Eirkisson.

"Un nor se ridica deasupra Grimsvoetn în jurul orei 19.00 GMT şi chiar înainte de ora 20.00 GMT atinsese o altitudine de 11 kilometri", a adăugat el.

Un alt meteorolog de la acelaşi serviciu de meteorologie, Fridjon Magnusson, a declarat că după două ore, coloana de fum se ridicase la o altitudine de 20 de kilometri.

Vulcanul Grimsvoetn se află sub gheţarul Vatnajoekull (sud-estul Islandei). Acesta este vulcanul cel mai activ din Islanda, el înregistrând nouă erupţii în perioada 1922-2004. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.