Cum se iese mai ieftin în programul „Rabla” – cumpărăm tichete sau maşini mai vechi de 10 ani?

Autor: Bogdan Alecu 22.05.2011

Majoritatea persoanelor fizice care achiziţionează acum un autoturism nou, o face utilizând tichete "Rabla", în condiţiile în care acestea pot ajuta clientul respectiv să facă o economie de câteva sute de euro. Chiar şi aşa, clientul respectiv are două alternative - fie să cumpere de pe piaţă tichetele, fie să cumpere direct rablele pe care ulterior să le ducă direct la casat. Cu toate că pare mai complicat, o astfel de soluţie poate determina persoana respectivă să economisească o anumită sumă de bani.

Spre exemplu, în prezent pe piaţă voucherele Remat sunt tranzacţionate cu preţuri cuprinse între 1.500 de lei şi chiar 2.000 de lei, în funcţie de oraşul în care sunt vândute, sau de numărul de tichete achiziţionate de la "traderul" de vouchere. Spre exemplu, în judeţul Harghita un voucher costă 1.500 de lei în timp ce în Bucureşti preţurile cresc semnificativ. Pe de altă parte, la anunţurile de "cumpărări" de vouchere, preţurile oferite nu depăşsesc în general 1.300 de lei.

O altă soluţie la care pot apela "vânătorii de tichete" este cea de a cumpăra nu tichetul, ci rabla în sine şi a o duce la casat. Spre exemplu, o Dacia 1300 din 1981 poate fi achiziţionată la mâna a doua cu mai puţin de 300 de euro, în timp ce una într-o stare ceva mai slabă poate costă şi mai puţin de 200 de euro - astfel se poate realiza o economie de cel puţin 500 de lei, singurul "minus" în acest caz fiind cele cel puţin două drumuri care trebuie făcute la unitatea REMAT plus actele suplimetare. Cu toate acestea, în cazul a trei rable se poate face o economie chiar şi de peste 1.500 de lei, valoare care spre exemplu poate reprezenta diferenţa dintre un Logan cu echipare Laureate şi motor de 1,2 litri şi unul cu motor de 1,6 litri şi 85 CP plus airbaguri laterale.