Radu Vasile, premierul care a plecat de la Palatul Victoria cu ficusul sub braţ, îşi anunţă triumfal revenirea în politică

Autor: Iulian Anghel 22.05.2011

În urmă 13 ani, la 56 de ani câţi avea atunci, părăsea furios Palatul Victoria cu ficusul care îi împodobea biroul sub braţ. Unul dintre complotiştii din PNŢCD la adresa Guvernului lui Victor Ciorbea (sfârşitul lui 2007 începutul lui 2008) pe care l-a înlocuit apoi în fruntea Guvernului a fost la rându-i înlocuit cu chiu cu vai un an mai târziu de Mugur Isărescu (Vasile nu voia să plece, iar preşedintele Emil Constantinescu nu avea un mecanism constituţional clar să-l schimbe).

Acum, în vârstă de 69 de ani, Radu Vasile de profesie istoric al economiei anunţă că reintră în politică să întărească rândurile PNŢCD. Ţărăniştii (sau ce a mai rămas din ei) s-au reunit la finele săptămânii într-o şedinţă specială pentru a-i valida dorinţa unuia dintre veteranii săi.

După alegerile din 2000, fostul său partid, PNŢCD, a ratat intrarea în Parlament (situaţie care s-a perpetuat până în ziua de astăzi), dar Radu Vasile îşi pregătise deja un loc călduţ ca senator în partidul prietenului său Traian Băsescu, actualul şef al statului, cu care complotase cu succes împotriva lui Ciorbea.

După finalizarea mandatului de senator PD, în 2004, Vasile care scria şi poezii sub pseudonimul Radu Mischie a dispărut din viaţa publică.

"Nu mai citesc ziare de ani de zile. Nu mă mai interesează viaţa politică", mărturisea Radu Vasile reporterului ZF, în urma cu mai bine de un an, în timp ce cobora dintr-un somptuos automobil de teren care ocupa întreaga lăţime a Căii Moşilor, în spatele magazinului Cocor.

După ce a fost "izgonit" de la Palatul Victoria, Vasile şi-a scris memoriile, care au stârnit ceva interes prin aciditatea cu care trata "personajul" Emil Constantinescu.

Despre Radu Vasile fostul ambasador american la Bucureşti în vremea în care acesta era premier, James Rosapepe, îşi aminteşte - tot într-o carte de memorii - cum îşi petrecea într-o totală lipsă de stres week-end-urile la Palatul Snagov care îi servea drept reşedintă, jucând tenis şi uitându-se la meciurile de fotbal şi cum, într-o sâmbătă seară, nu l-a lăsat până nu l-a adus pe un stadion (probabil al echipei Naţional, Vasile fiind suporter al echipei FC Naţional, el fiind şi membru în consiliul de administraţie al clubului).

Acum Vasile pune din nou pasul în politică, după ce anul trecut starea sa de sănătate ajunsese să fie extrem de gravă, el fiind tratat în Israel.