Investitorii şi-au pierdut interesul şi aşteaptă emitenţi noi

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 22.05.2011

Bursa de la Bucureşti a intrat într-o perioadă de acumulare, în care de regulă rulajele şi variaţiile sunt reduse, după co­rec­ţiile din săptămânile precedente, sunt de părere brokerii. Vineri, indicii bursei au stagnat pe un rulaj de doar 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

"Este indecizie atât pe plan local, cât şi pe extern, unde lucrurile nu sunt foarte limpezi în privinţa direcţiei pieţelor. Cumpărătorii aşteaptă să vadă dacă pot obţine preţuri mai mici, în timp ce vânzătorii nu sunt dispuşi să vândă la aceste cotaţii deoarece cred că piaţa se va întoarce pe creştere. Este clar că nu mai vedem acelaşi interes al investitorilor ca în primul trimestru. În această perioadă cred că ar fi interesanţi emitenţi noi, care să atragă capitalul disponibil ce nu poate fi absorbit în configuraţia actuală a pieţei", a declarat Darie Moldovan, director de operaţiuni la Broker Cluj.

Şi tranzacţiile cu Fondul Pro­prietatea au scăzut puternic în şedinţa de vineri, iar cotaţia de închidere a înre­gistrat un nou minim, deşi pe parcursul şedinţei acţiunile au înre­gistrat creşteri uşoare.

Ultima opera­ţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,5065 lei, preţ în scădere cu 0,1%. Titlurile FP au încheiat toate cele cinci şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute în scădere, pierzând în total peste 5%.

Unii brokeri cred că acţiunile FP urmează acelaşi scenariu pe care l-au avut titlurile BRD şi SIF-urile în primele luni după listare, când presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos, însă ulterior, după formarea unui acţionariat mai stabil aceste acţiuni au început să crească şi să fie printre cele mai căutate de la BVB.

Principalii factori care influenţează în prezent titlurile FP sunt reluarea procesului de acordare a despăgu­birilor în acţiuni de către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţii (ANRP), dar şi răscumpărările de acţiuni realizate de Fondul Proprie­tatea, care încearcă să împiedice o cădere mai puternică.

Scăderea acţiunilor FP a tras în jos şi principalii indici bursieri, în com­ponenţa cărora titlurile fondului au ponderi semnificative.

Indicele BET, al celor mai impor­tante zece companii de pe Bursă, a pierdut 1,65% săptămâna trecută, în timp ce indicele BET-FI, care urmă­reşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri şi FP), a scăzut cu 2,45%.

Cele mai mari creşteri le-au avut în ultima săptămână acţiunile produ­cătorului de vase emailate Ves Sighi­şoara (VESY), care au câştigat 30 de procente, pe fondul unor tranzacţii mari prin care s-au transferat pachete semnificative de acţiuni.

Şi acţiunile dezvoltatorului imo­biliar Impact (IMP) au câştigat 13%, tot pe fondul unor tranzacţii semni­ficative.

Dintre titlurile mai lichide, ac­ţiunile Transelectrica (TEL) au câşti­gat 4,3% şi Transgaz (TGN) a avut o creştere de 3,3%. În schimb acţiunile Petrom (SNP) şi BRD au scăzut cu peste 1,3%.

Pe RASDAQ, acţiunile Armax-Gaz Mediaş (ARAX) au revenit săp­tămâna trecută în centrul atenţiei, fiind transferate pachete însumând 9,7% din capital în două şedinţe, în care preţul a oscilat puternic.