Chinezii cumpără aur pe bandă rulantă

Autor: Catalina Apostoiu 22.05.2011

Preţul aurului a avansat cu 19,30 dolari, până la 1.5011,50 dolari pe uncie (28,3 grame), la sfârşitul săptămânii trecute, în condiţiile în care investiţiile Chinei în metalul preţios au înregistrat o creştere de 179% în primul trimestru, potrivit The Wall Street Journal.

Cererea de aur la nivel mondial a totalizat 981,3 tone în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut, când a atins 881,0 tone. În dolari, nivelul cererii a atins 43,7 miliarde de dolari în 2011, comparativ cu 31,4 miliarde de dolari în primul trimestru al anului trecut.

China a devansat India, devenind cea mai mare piaţă pentru aur în acest an. Achiziţiile investitorilor chinezi au înregistrat mai mult de o dublare în primul trimestru al acestui an comparativ cu primele trei luni din 2010.

China a investit 4,1 miliarde de dolari în aur în primul trimestru. Cererea de aur a Chinei a avansat până la 90 de tone metrice, faţă de 40,7 tone în anul anterior, comparativ cu 85,6 tone în cazul Indiei.

Deşi preţurile au atins maxime istorice, iar cererea creşte, unii investitori importanţi, cum ar fi miliardarul George Soros, îşi reduc expunerea faţă de metalul preţios, intensi­ficând dezbaterile privitoare la cât va mai dura creşterea puternică a preţului metalului, scrie Financial Times.

Investitorii au vândut 2,5 milioane de uncii de aur (70,8 tone) prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF) în ianuarie şi februarie, iar bancherii spun că mai multe fonduri de hedging au vândut de asemenea aur.

Principalul motiv pentru prudenţa unor investitori este legat de sfârşitul aşteptat al celei de-a doua runde de relaxare monetară derulată de banca centrală a SUA (Fed) pentru a impulsiona economia Statelor Unite. Determinarea băncii centrale americane de a opri pomparea de lichidităţi este considerată un semnal negativ pentru aur. Aceasta sugerează în primul rând o încredere sporită în perspectivele economice şi, mai important, anunţă majorări de rate ale dobânzii de referinţă. Odată cu majorarea dobânzilor, randamentele altor active devin mai atractive. Totuşi, majoritatea investitorilor pe termen lung în aur îşi menţin poziţiile, spun bancherii şi traderii.