FMI va avea un şef până la sfârşitul lui iunie. Brazilia trădează ţările emergente

Autor: Bogdan Cojocaru 22.05.2011

Conducerea FMI a demarat procesul de selecţie a succesorului lui Dominique Strauss-Kahn în funcţia de director general şi speră ca până la sfârşitul lunii iunie să poată fi ales un nou lider pentru instituţia financiară internaţională. Statele vor putea nominaliza candidaţii de pe 23 mai până pe 10 iunie, scrie Bloomberg.

"Consiliul executiv a adoptat o procedură care permite selecţionarea următorului director general într-o manieră deschisă, transparentă şi bazată pe merit", a spus Shakour Shalalan, decanul consiliului executiv al FMI, citat de The Wall Street Journal.

Angajamentul la transparenţă vine ca răspuns la cererile Brazilei, Chinei şi ale altor state emergente pentru încheierea supremaţiei de 65 de ani a Europei la şefia FMI în favoarea unui proces de selectare bazat doar pe merit. Rusia, Thailanda şi Africa de Sud vor ca următorul director general să vină dintr-un stat în dezvoltare, dar economiile emergente nu reuşesc să susţină un singur candidat, aşa cum face Europa, care s-a grupat în spatele Christinei Lagarde, ministrul de finanţe al Franţei.

"Structura de conducere a instituţiei ar trebui să reflecte schimbările din economia mondială, să crească influenţa statelor emergente", se arată într-un comunicat al principalelor ţări emergente ale lumii, Rusia, Brazilia, India şi China. Totuşi, Brazilia a anunţat că ar putea susţine un candidat european pentru şefia FMI, scrie The Wall Street Journal.

Marea Britanie este primul stat din G7 care a anunţat oficial că susţine candidatura lui Lagarde, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

"O sprijinim pentru că este cea mai bună persoană pentru această funcţie, iar personal cred că ar fi foarte bine să avem pentru prima dată în istoria de 60 de ani a instituţiei o femeie ca director general. A demonstrat că este un lider internaţional ca preşedinte al consiliului miniştrilor de finanţe din statele G20. A fost de asemenea un avocat puternic al ţărilor care se luptă cu deficitele bugetare ridicate", a declarat ministrul britanic al finanţelor George Osborne.

Strauss-Kahn, el însuşi fost ministru de finanţe în Franţa, a demisionat joi după ce a fost arestat la New York pentru acuzaţii de tentativă de viol. El a fost eliberat vineri pe cauţiune şi va fi judecat în arest la domiciliu, sub monitorizare electronică.

Secretarul Trezoreriei SUA Timothz Geithner a declarat că Statele Unite "sunt pregătite să sprijine un candidat cu experienţă şi calităţi de conducător, care poate atrage sprijinul membrilor FMI".

Un economist cu greutate din Est ar putea candida

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Leszek Balcerowicz (foto), arhitectul reformelor de tip "terapie de şoc" aplicate în Polonia la începutul anilor 1990, ar fi un candidat potrivit pentru preluarea poziţiei de director general al FMI. Balcerowicz a ocupat funcţiile de premier, ministru de finanţe şi preşedinte al băncii centrale poloneze. El este cunoscut pentru "programul Balcerowicz", destinat limitării hiperinflaţiei în primele stadii ale tranziţiei Poloniei la economia de piaţă. Programul a avut succes, dar a avut ca rezultat creşterea substanţială a preţurilor, iar măsuri asemănătoare au fost luate şi de alte state foste comuniste.