Şeful Deutsche Telekom pe Europa: ezităm să cumpărăm noi acţiuni la OTE

Autor: Adrian Seceleanu 23.05.2011

Grupul german Deutsche Telekom "ezită un pic mai mult" în acest moment să-şi majoreze participaţia la grupul elen de telecomunicaţii OTE a declarat, la Varşovia, într-un interviu citat de agenţia Bloomberg, Roland Mahler, 62 de ani, şeful operaţiunilor din Europa ale Deutsche Telekom.

Grupul german, care are în prezent 30% din OTE, ezită din cauza recesiunii din Grecia şi a "lipsei de cooperare a guvernului", a spus Mahler.

Grecia are în plan să vândă în acest an 20% din OTE ca parte a unui plan de privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro. Guvernul grec are dreptul de a cere Deutsche Telekom să cumpere încă 10% din grupul telecom până la finele acestui an.

Roland Mahler, 62 de ani, care a preluat în luna martie temporar funcţia de şef pentru operaţiunile din Europa ale firmei germane caută să fie titularizat pe acest post, scrie Bloomberg.

Achiziţii în Polonia, Austria şi Olanda

În altă ordine de idei, Mahler a declarat că Deutsche Telekom evaluează posibilitatea unor achiziţii ale unor companii de telefonie fixă de pe pieţe europene precum Polonia, Austria şi Olanda pentru a opri scăderea numărului de clienţi. Nemţii discută deja cu guvernul slovac achiziţia acţiunilor pe care nu le deţin (49%) din compania Slovak Telekom AS.

"Convergenţa fix-mobil este o precondiţie pentru a fi capabili să avem o poziţie bună pe piaţă şi pentru a ne servi clienţii oferindu-le un pachet complet de servicii", a declarat Mahler.

În Polonia Deutsche Telekom deţine compania de telefonie mobilă PTC (Polska Telefonia Cyfrowa), şi concurează cu TPS (Telekomunikacja Polska SA), o divizie a France Telecom - Orange, care e cea mai mare companie telecom din Polonia.

Ţintele potenţiale de achiziţie ale nemţilor în Polonia sunt companiile Netia, Telefonia Dialog SA şi Exatel, potrivit lui Pawel Puchalski, analist al Bank Zachodni WBK SA.

Rene Obermann, CEO-ul Deutsche Telekom, are nevoie să revitalizeze vânzările din Europa de Est pentru a-şi atingele ţintele de a-şi mări profitul din operaţiunile europene excluzând Germania.