Peste jumătate din utilizatorii de internet riscă să-şi compromită conturile bancare pe site-uri nesigure

Autor: Ştefan Vrabie 23.05.2011

57% din utilizatorii de internet au declarat că au folosit informaţii confidenţiale pe site-uri cu surse nesigure, riscând să îşi compromită conturilor bancare, conform unui studiu făcut de BitDefender.

De asemenea, cercetările făcute de BitDefender scot în evidenţă faptul că 27% dintre persoanele participante la test nu ştiau de existenţa site-urilor false sau a atacurilor de tip phishing. Phising-ul este o simulare a unei acţiuni în numele unei companii sau organizaţii de încredere, chiar şi a unui individ, pentru a păcăli utilizatorii să dezvăluie date confidenţiale, precum numele de identitate folosit pe site, parole, sau alte informaţii cu privire la accesul la conturile bancare.

97% din 2210 persoane care au participat la test au achiziţionat bunuri sau servicii de pe internet. Persoanele respondente au vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. "Este îngrijorător că la o simplă căutare pe internet, oricine poate găsi informaţii confidenţiale referitoare la conturile bancare, date ce pot fi folosite în scopuri rău intenţionate. Mai mult decât atât, există foarte mulţi criminali cibernetici care vând astfel de informaţii în schimbul unor sume de bani", a declarat autoarea studiului, Sabina Datcu, Analist în Ameninţări Online şi Specialist în Comunicare la BitDefender.

BitDefender este producător român de soluţii de securitate informatică, prezent printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reseleri) în peste 100 de ţări. Compania a fost înfiinţată în anul 2001, iar în 2007 s-a desprins de grupul Softwin. În prezent, producătorul de soluţii de securitate este controlat integral de BitDefender Holding, înregistrată în Olanda.