CFR Marfă reduce programul de lucru de la cinci la patru zile, salariile scad

Autor: Alexa Aurelia 23.05.2011

Conducerea CFR Marfă a decis ca de luni să se treacă la programul de lucru de la cinci la patru zile, cu reducerea corespunzătoare a salariului angajaţilor, informează CNS "Cartel Alfa", care anunţă că susţine protestul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), care s-a opus acestor măsuri, informează Mediafax.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" consideră că această măsură încalcă contractul de muncă valabil în cadrul Companiei "CFR Marfă", hotărârea fiind luată fără acordul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, sindicat reprezentativ, şi fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

"Reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile, provoacă lucrătorilor o pierdere salarială de 20 la sută care se adaugă unei reduceri a veniturilor salariale de 30 la sută, stabilite anul trecut şi valabilă şi pentru anul 2011 şi vine pe fondul reducerilor de personal. În prezent în cadul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «CFR Marfă» SA are loc concedierea colectivă a 3.000 de angajaţi, dintre care 2.581 de lucrători urmând să intre în şomaj, diferenţa de 419 având vârsta de pensionare", se arată în comunicat.

CNS "Cartel Alfa", la care Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) este afiliată, consideră că această decizie, luată unilateral de conducerea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă", este "dovada incompetenţei manageriale care înţelege că reforma înseamnă doar concediere colectivă şi reducere salarială".