Noul puseu al crizei trânteşte la pământ euro şi bursele

Autor: Bogdan Cojocaru 23.05.2011

Ratingul Greciei a fost redus
Cel al Italiei riscă să fie şi el retrogradat
Lovitură politică şi proteste masive în Spania.



Isteria legată de o posibilă restructurare a datoriilor greceşti şi deciziile agenţiilor americane de rating de a retrograda califi­cativul Greciei şi de a-l pune sub supraveghere pe cel al Italiei au împins moneda euro la un nivel minim istoric în raport cu francul elveţian şi la minimul ultimelor două luni faţă de dolarul american.

Euro s-a depreciat la 1,2345 franci elveţieni, cel mai redus nivel de la lansarea monedei unice europene în 1999. Vânzările au accelerat pe bursele asiatice după ordinele de oprire a pierderilor au fost declanşate sub pragul de 1,24 de franci, scrie The Wall Street Journal.

Euro s-a depreciat şi faţă de dolari la un curs de 1,39961 dolari, cel mai slab de după mijlocul lunii martie. "Forma graficelor euro/dolar arată foarte urât. Mai mult ca sigur euro ar putea testa un nivel de sub 1,39 de dolari în curând", a spus Tsutomu Soma, analist la Okasan Securities.

Şi bursele europene au scăzut, indicele FTSE 100 al bursei din Londra pierzând până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare 1,65%, indicele francez CAC 40 1,80%, iar DAX (Germania) 1,84%.

Presiunea asupra euro s-a accentuat după retrogradarea ratingului datoriilor elene cu trei trepte, în categoria "junk", de către agenţia de evaluare financiară Fitch şi de înrăutăţirea perspectivei calificativului Italiei de către Standard & Poor's.

De asemenea, protestele împotriva măsurilor de austeritate din Spania, pierde­rea alegerilor municipale şi regionale de către Partidul Socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero au evidenţiat instabili­tatea politică din această ţară, care se luptă să-şi rezolve problemele economice şi financiare. Traderii anticipează că euro s-ar putea deprecia şi mai mult în condiţiile în care investitorii devin tot mai nervoşi în legătură cu problemele datoriilor din regiune.

"Am văzut deja puterea euro slăbind săptămâna trecută din cauza scăderii cotaţi­ilor materiilor prime şi a acţiunilor, dar acum în­gri­jorările privind uniunea monetară euro­peană ocupă primul plan", a afirmat Roberto Mialich, analist la banca italiană UniCredit.

Date economice slabe şi-au adus şi ele aportul la îngrijorări. Astfel, un indice care măsoară activitatea din sectorul serviciilor a scăzut mai mult decât s-a anticipat în luna mai în cazul Germaniei şi al zonei euro. Presiu­nile de a vinde euro s-au intensificat şi după ce spread-urile (diferenţele) dintre randamen­tele obligaţiunilor guvernamentale spaniole, italiene şi greceşti şi cele ale obliga­ţiunilor germane, considerate cele mai sigure de pe continent, au crescut.

Investitorii se tem că înfrângerile suferite în alegeri de partidul premierului spaniol vor face pentru Zapatero mai dificilă impunerea unor eventuale noi măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

Decizia agenţiei de evaluare financiară S&P de a modifica de la "stabilă" la "nega­tivă" perspectiva ratingului Italiei, acuzând perspectivele economice slabe şi riscurile tot mai mari că guvernul nu va reuşi să reducă datoriile uriaşe ale ţării, a subliniat îngri­jorările referitoare la problemele celei de-a treia mari economii din zona euro.