SIF-urile au reacţionat dur la scăderile de pe pieţele de capital europene

Autor: Stefan Musgociu 23.05.2011

Bursa a scăzut luni cu 1,02% (pe indicele BET), in­fluenţată de corecţiile pie­ţelor externe după o serie de ştiri negative pri­vind criza datoriilor din zona euro. SIF-urile, care sunt corelate mai puter­nic cu evoluţia pieţelor externe, au înregistrat scă­deri de peste 3%, iar Fondul Proprie­tatea (FP) a pierdut 1%.

Indicele BET-Fi a pierdut astfel 2,87%. La finalul sesiunii de la BVB, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înre­gis­trau corecţii de până la 1,6%. Cel mai dur recul, de 3,2%, era consemnat de bursa din Rusia. Aversiunea investi­torilor la risc a fost determinată de mai multe ştiri negative privind criza datoriilor suverane din Europa. Fitch a redus vineri ratingul datoriilor Greciei cu trei trepte, retrogradând statul elen în categoria investiţiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's a revizuit sâmbătă perspectiva ratingului Italiei de la "stabilă" la "negativă".

"Este posibil ca în perioada următoare să asistăm la o continuare a acestei indecizii a investitorilor ei, aşteptând ca piaţa să ajungă la nivelurile de preţ la care să aibă un suport îndeajuns de putenic. Cum nici bursele externe nu se confruntă cu o situaţie tocmai pozitivă pentru moment, cred că este posibil să vedem în continuare şedinţe foarte volatile", a mai spus Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 5,7 mil. lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,5015 lei, preţ cu 0,99% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, aproape de minimul atins de la listare, de 0,499 lei.

În prima parte a şedinţei, acţiunile au scăzut până la un minim de 0,5 lei, însă de la acest nivel unele ordine de cumpărare au dus la temperarea corecţiei.

Principalul motiv care pune presiune la vânzare pe aceste acţiuni este reluarea conversiilor şi, implicit, intrarea în piaţă de titluri noi, care ar putea fi vândute la preţuri mai mici, potrivit brokerilor. Pe de altă parte, FP a început programul de răscumpărare de acţiuni proprii, iar intermediarii spun că acesta încearcă astfel să nu permită o scădere cu nivelul de 0,5 lei/titlu.

Pe locul al doilea în topul lichi­dităţii s-au situat acţiunile combinatului chimic Oltchim (OLT), care au închis cu o creştere de aproape 15%, făcând notă discordantă faţă de restul pieţei. Tranzacţiile cu acţiuni Oltchim au însumat 3,2 mil. lei, fiind transferate peste 1,3% din acţiuni.

"Titlurile Oltchim au crescut puternic în ultima perioadă, investitorii fiind impulsionaţi de ştirile privind o posibilă privatizare a combinatului, dar şi de cumpărările masive ale PCC şi Carlson. Cred că şi astăzi a fost o situaţie asemănătoare, în piaţă executându-se unele tranzacţii cu un pachet important de acţiuni, iar acest lucru a antrenat şi restul investitorilor. Totuşi, este posibil ca şi ştirile din piaţă cu privire la punerea parţială în funcţiune a platformei petrochimice a rafinăriei Apechim să fi avut o influenţă asupra preţului", a precizat Mureşian.

Tot pe creştere au închis şi acţiunile BRD, în timp ce titlurile OMV Petrom au pierdut 3%, iar Banca Transilvania (TLV) a scăzut cu peste 4%.

De urmărit astăzi