Fondul NEPI este aşteptat pe Bursă săptămâna viitoare

Autor: Stefan Musgociu 23.05.2011

Fondul sud-african de investiţii imo­biliare New Europe Property Investments (NEPI) ar putea fi listat la Bursa de Valori (BVB) săptămâna viitoare, iar BCR şi Intercapital Invest, intermediarii operaţiunii, îşi propun să organizeze un road-show în care să prezinte fondul investitorilor.

"Listarea fondului de investiţii imo­biliare New Europe Property Investments pe BVB este un moment important pentru piaţa de capital din România, având în vedere că este vorba de un nou emitent, respectiv al doilea emitent străin după Erste Group la BVB. Având în vedere aprobarea admiterii la tranzacţionare din partea BVB, avem în vedere listarea efectivă a NEPI pe BVB în prima săptămână a lunii iunie. În aproximativ o săptămână cei doi intermediari vor organiza un roadshow prin care să prezinte compania investitorilor institu­ţionali", a declarat Dan Weiler, director Corporate Finance & Investment Banking al BCR.

Consiliul de Administraţie al BVB a aprobat vineri listarea NEPI, iar data primelor tranzacţii urmează să fie anunţată ulterior, potrivit BVB. NEPI va fi primul fond de investiţii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Consiliul de Administraţie al BVB a decis, la finalul lunii noiembrie, introducerea REITs pe piaţa de la Bucureşti. REITs-urile includ atât companiile care investesc în proprietăţi imobiliare, cât şi instrumentul financiar în sine. Produsele respective au fost create prima dată în SUA din nevoia de a realiza un instrument financiar care să facă legătura între investiţiile în proprietăţi imobiliare şi piaţa de capital.

Portofoliul NEPI cuprinde 33 de proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale în România şi Germania, cu o valoare de 313,7 mil. euro, dintre care 27 sunt pe piaţa românească, evaluate la sfârşitul anului trecut la 297 mil. euro.

Proiectele deţinute de companie aveau o suprafaţă închiriabilă de 214.000 de metri pătraţi, o rată de ocupare de 98,2% şi un randament mediu anualizat de 8,3%, potrivit prospectului pentru admiterea la tranzacţionare pe BVB.

Compania avea în decembrie credite totalizând 177 mil. euro, cea mai mare parte pentru achiziţiile din România şi cu termen de rambursare în 2013-2014.

Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.