Justiţia a obligat statul să le plătească bugetarilor 530 milioane de lei în 4 luni

Autor: Razvan Voican 23.05.2011

Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modalitatea de eşalonare pe trei ani a plăţilor către salariaţii din sectorul bugetar care au câştigat titluri executorii în instanţă va fi extinsă pentru toate sumele aprobate de judecători până la data intrării în vigoare a actului normativ ce va fi stabilită de Guvern.

Pe de-o parte, Cabinetul Boc trebuie să respecte titlurile executorii stabilite de instanţe, conform dreptului garantat de Constituţie şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului. Pe de altă parte, achitarea celor 8 miliarde de lei reprezentând sume de plată achitate până în prezent ar arunca în aer planul Guvernului de continuare a tendinţei de reducere a deficitului bugetar.

Mai mult, legea obligă Ministerul Finanţelor să actualizeze sumele respective cu inflaţia de la data emiterii unui titlu executoriu şi până la achitarea banilor către deţinătorii drepturilor.

Juriştii Guvernului susţin că plata eşalonată a sumelor aprobate de instanţe nu reprezintă o formă de de refuz în executarea hotărârilor judecătoreşti, invocând decizia Curţii Constituţionale nr. 188/2010.

"Executarea «uno icto» (de fapt «uno ictu» în literatura juridică, adică imediat) constituie doar o altă modalitate de executare, fără ca acest lucru să însemne că este singura şi unica modalitate posibilă de executare pe care Guvernul o poate aplica", scrie Ministerul Finanţelor în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Guvernul a adoptat până acum nu mai puţin de trei ordonanţe de urgenţă pentru eşalonarea plăţilor de drepturi salariale la care a fost obligat de către instanţe şi intenţionează să folosească aceeaşi grilă: 34% din sume să fie plătite în 2012, 33% în 2013 şi restul de 33% în 2014.

Chiar şi aşa, aceste plăţi vor exercita o presiune semnificativă asupra bugetului mai ales că este probabil ca volumul sumelor datorate bugetarilor cu titlu executoriu să continue să urce.

Rămâne de văzut care va fi data de intrare în vigoare a celei de-a patra ordonanţe de urgenţă emise în această materie. Numai în perioada ianuarie - aprilie, statul a acumulat obligaţii de plată de 530 mil. lei, reprezentând 0,1% din PIB, care s-au adăugat celor 7,4 mld. lei care i-au fost puse în sarcină de către judecători până la sfârşitul lui 2010. Această situaţie denotă deficienţe grave în privinţa capacităţii Guvernului de a concepe şi elabora acte normative, precedentele acumulate în ultimii doi ani culminând cu ratarea tentativei de tăiere a pensiilor cu 15% anul trecut, care a condus în cele din urmă la măsura disperată de majorare a TVA cu cinci puncte procentuale - pe care în prezent nu şi-o mai asumă nimeni, nici preşedintele Traian Băsescu, nici FMI, dar în privinţa căreia toată lumea este de acord că a împins România într-o recesiune şi mai lungă.