Noile prognoze privind creşterea economică au urcat spre 2%. Vor fi confirmate de realitate?

Autor: Claudia Medrega 23.05.2011

Analiştii băncilor locale sau străine, dar şi instituţiile financiare internaţionale au îmbunătăţit sau se gândesc să revizuiască în creştere prognozele legate de evoluţia economiei în acest an, majoritatea estimărilor noi privind creşterea PIB mutându-se de la 1% spre palierul de 2%.

Previziunile privind PIB-ul din 2011 au început să fie ameliorate semnificativ atât după anunţarea datelor peste aştep­tări privind evoluţia economiei în 2010, cât şi ca urmare a performanţei peste aşteptări a industriei şi exporturilor din primele luni ale acestui an, care au adus al doilea trimestru consecutiv de creştere economică.

BERD a revizuit la sfârşitul săptămânii trecute în urcare prognoza de creştere economică la 1,8%, după ce în ianuarie vedea un plus de 1,1%. Modificarea vine după ce la jumătatea lunii mai INS a anunţat datele privind creşterea economică din T1. Aceasta este a treia modificare a prognozei operată de instituţia financiară internaţională în şase luni. În decembrie 2010 BERD îşi îmbună­tăţea prognoza pentru PIB-ul României de la 0% la 0,9%, pentru ca spre sfârşitul lunii ianuarie 2011 să urce estimarea la 1,1%.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a declarat la o conferinţă organizată de ZF că este mai optimist decât prognozele şi vede posibilă depăşi­rea nivelului de 2%.

FMI şi CE şi-au men­ţinut estimarea privind creşterea economică din acest an la 1,5%. În ultimii ani prognozele analiştilor şi instituţiilor financiare internaţionale au fost contrazise de realitate.

Ultimele trei luni ale anului 2010 au adus un uşor plus trimestrial de 0,1%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti care anticipau scădere. Surpriza a fost plăcută şi în privinţa cifrei anuale, în condiţiile în care scăderea economiei a fost de 1,3% în 2010, în timp ce estimările oscilau în jurul lui - 2%. Creşterea economică trimestrială din T1 2011, de 0,6%, a fost conform aşteptărilor analiştilor, însă surpriza a venit dinspre rata anuală de 1,6%, care indică o probabilitate mare ca PIB-ul să crească cu cel puţin 1,5%.

Ce prognoze au băncile locale

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a revizuit în aprilie estimarea de creştere economică din acest an în urcare, de la 1,2% la 2%, şi nu exclude posibilitatea unei reveniri economice mai rapide, în contextul în care consideră că investiţiile străine directe vor avansa de la 2,6 miliarde de euro în 2010 la 4 miliarde de euro.

BRD-SocGen, a doua bancă de pe piaţa locală, a revizuit recent creşterea economică anuală la 1,5% în 2011.

Raiffeisen Bank şi-a menţinut deo­camdată prognoza anunţată la sfârşitul anului trecut pentru creşterea economică din 2011, de 1,5%. "Aşteptăm să vedem cel puţin şi evoluţia economiei din al doilea trimestru şi apoi vedem dacă modificăm prognoza. Şanse există să fie o creştere economică peste 1,5% în acest an. Creşterea economică din primul trimestru, cu 1,6% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, a fost mult peste aşteptări. Dacă va merge la fel sau mai bine, estimarea de creştere economică de 1,5% pare pesimistă", a afirmat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Volksbank a revizuit ascendent estimarea de PIB pentru 2011, la sfârşitul lunii aprilie, de la 1,3% la 1,7%, ca urmare a performanţei peste aşteptări a industriei şi exporturilor în primele luni ale anului, şi ia în considerare o nouă modificare a prognozei în funcţie de evoluţia agriculturii, construcţiilor sau consumului, potrivit Melaniei Hăncilă, economistul-şef al băncii.

"Am putea revizui prognozele actuale undeva pe la sfârşitul lui T3 sau începutul lui T4, dacă observăm o performanţă peste aşteptări a agriculturii şi a sectorului construcţiilor, deoarece este dificil de estimat în prezent performanţa acestor sectoare, mai ales impactul lucrărilor de infrastructură demarate în 2011 şi ar putea exista surprize plăcute. În stabilirea prognozelor, un rol esenţial continuă să-l ocupe consumul şi o dinamică pozitivă a acestuia, de peste Ă2%, ar putea determina revizuirea ascendentă a prognozei de creştere economică", a afirmat Hăncilă. Prognoza Volsbank pentru 2012, de Ă3,5%, nu a fost schimbată.

Cătălina Molnar, senior economist RBS Bank România, spune că banca a îmbunătăţit prognozele la 1,7% pentru 2011 şi 2,7% pentru 2012 în urmă cu o lună şi jumătate şi susţine că banca nu are în vedere o nouă modifcare a prognozelor.

Ce spun pesimiştii

Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia din cele mai mari bănci din lume după active, care avea la sfârşitul anului trecut una din cele mai pesimiste estimări privind creşterea economică a României, de doar 0,4%, şi-a îmbunătăţit în martie estimarea la 1%, anticipând că investiţiile şi consumul se vor stabiliza şi exporturile nete vor contribui la o creştere pozitivă pentru întregul an.

Totuşi analiştii Barclays susţin că România are încă probleme cu ieşirea din recesiune, după ajustarea fiscală semnificativă operată la jumătatea anului trecut.

Pe plan local, ING Bank are cea mai pesimistă viziune asupra PIB, estimând o creştere de 0,6%, însă intenţionează să revizuiască cifra după publicarea datelor detaliate privind PIB-ul din T1, programată pentru 8 iunie. "Pentru moment nu am revizuit prognoza de creştere pentru 2011 (de Ă0,6%), însă intenţionăm să o revizuim după publicarea datelor detaliate privind PIB. Deşi modificarea trimestrială din T1 a fost conform aşteptărilor noastre, surpriza mare a venit dinspre rata anuala de Ă1,6% şi indică o probabilitate ridicată ca PIB să crească în acest an cu cel puţin 1,5%", a comentat Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Pe de altă parte el susţine că încetinirea evidentă a industriei pe fondul cererii externe mult diminuate, precum şi eventualele riscuri dinspre înrăutăţirea situaţiei din zona euro continuă să reprezinte o ameninţare serioasă pentru revenirea economiei româneşti.

Referitor la creşterea din 2012, Chideşciuc spune că ING nu a modificat nimic de la începutul acestui an şi nici nu intenţionează să modifice, mai ales după ce atât FMI cât şi CE au adoptat o atitudine prudentă prin revizuirea în scădere a cifrei de creştere pe 2012. "Scenariul unei reveniri lente a economiei româneşti rămâne în continuare cel mai probabil având în vedere scăderea salariilor reale şi perspectiva, în continuare, a unei inflaţii superioare creşterii salariilor. O creştere economică de peste 4% este probabilă abia după 2012", a explicat economistul-şef al ING Bank.