Bursele se clatină din nou, acum sub povara datoriilor statelor

Autor: Andrei Chirileasa 23.05.2011

Pieţele de capital din SUA până în Japonia tremură din nou din cauza problemelor tot mai mari cu care se confruntă statele îndatorate din zona euro.

Investitorii se tem ca situaţia din Grecia să nu provoace un seism de natura celui din toamna anului 2008, pe fondul ştirilor că statul elen va fi nevoit să-şi restructureze datoria, ceea ce va însemna un şoc pe pieţele financiare.

Bursele europene au înregistrat scăderi puternice ieri, pe fondul temerilor că Spania şi Italia vor fi următoarele state care vor avea dificultăţi în plata datoriilor. Indicele bursei italiene scădea ieri cu 3,3% (la ora 16:15), în timp ce bursa din Spania pierdea 1,4%.

Scăderi puternice sufereau şi pieţele din Franţa şi Germania, unde principalii indici pierdeau circa 2%, în timp ce bursa de la Londra scădea cu 1,7%. Bursele din SUA au deschis ieri în scădere, indicele Dow Jones pierzând 1,1%, în timp ce bursa din Japonia a pierdut 1,5%.

Scăderile vin după ce agenţia de rating Fitch a redus vineri ratingul Greciei, iar agen­ţia Standard& Poor's a înrăutăţit perspectiva privind ratingul Italiei. În prezent, întreaga Europă încearcă să gă­sească o soluţie pentru restructurarea datoriilor Greciei, pentru a împiedica destrămarea zonei euro, după ce în ultimul an a cheltuit zeci de miliarde de euro pentru salvarea de la faliment a Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Bursa din Viena înregistra de asemenea scăderi puternice ieri, indicele ATX pierzând peste 2,6%, în condiţiile în care acţiunile OMV (acţionarul majoritar al Petrom) pierdeau aproa­pe 5%. Scăderile au molipsit şi bursa de la Bucureşti, unde SIF-urile au reacţionat cel mai puternic, înregistrând scăderi de peste 3%, în timp ce Fondul Proprietatea pierdea 1%, iar Petrom scădea cu 2%, determinând o corecţie de 1,4% pe indicele BET.

În România vine un emitent nou pe bursă: NEPI

Fondul de investiţii imobiliare sud-african New Europe Property Investments (NEPI) ar putea intra săptămâna viitoare la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, potrivit intermediarilor listării, BCR şi Intercapital Invest. Listarea NEPI a fost aprobată vineri de Consiliul de Administraţie al BVB, fiind prima operaţiune de acest fel din 2011. NEPI este şi primul fond imobiliar care se listează la BVB. Fondul deţine 33 de proprietăţi evaluate la 313 mil. euro, dintre care 27 sunt în România.

Titlurile NEPI sunt listate şi pe bursa din Africa de Sud, dar şi pe sistemul alternativ al bursei de la Londra, însă au o lichiditate scăzută. Fondul are o capitalizare de peste 230 mil. euro.