Statul e dator către bugetari cu 8 mld. lei

Autor: Voican Razvan 23.05.2011

Angajaţii din sectorul bugetar care au dat statul în judecată contestând reducerea salariilor au câştigat în instanţă titluri executorii prin care trebuie să primească drepturi în valoare de aproape 8 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor până la sfârşitul lunii aprilie.

Din cauza incapacităţii Guvernului de a scrie acte normative care să reziste în faţa aplicării legii de către justiţie, statul s-a trezit că are de achitat o sumă care a ajuns deja la echivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut al României.

Aproximativ jumătate din acest total le revine învăţătorilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar.

Şubrezenia reglementărilor privind salariile bugetarilor a făcut ca numai în primele patru luni din acest an statul să acumuleze obligaţii de plată către bugetari în valoare de 530 mil. lei, iar suma creşte în continuare pentru că multe procese sunt încă pe rol, iar precedentele create asigură şanse de câştig.

Achitarea în acest an numai a celor 8 miliarde de lei acumulate până în prezent ar dinamita planul de reducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB, aşa că singura soluţie găsită de Guvern este eşalonarea plăţilor pe următorii trei ani: 34% din sume să fie achitatate în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014.