Acţiunile Oltchim îşi continuă rally-ul şi adaugă încă 10% la câştiguri

Autor: Andrei Chirileasa 24.05.2011

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au crescut din nou cu aproape 15% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, atingând un maxim de 0,83 lei, după care s-au mai corectat, stabilizându-se în jurul nivelului de 0,8 lei, cu 10% peste cotaţia de închidere de luni.

La acest preţ, capitalizarea Oltchim se ridică la 68 mil. euro, de peste patru ori mai mare decât la începutul anului, când compania era evaluată pe Bursă la 16 mil. euro.

Creşterile de astăzi vin după ce şi ieri acţiunile Oltchim au câştigat 15% pe fondul unor tranzacţii semnificative. Grupul german PCC a fost raportat cu achiziţia unui pachet de 3 milioane de acţiuni, reprezentând circa 0,86% din capitalul companiei. Nemţii şi-au majorat astfel participaţia la aproape 14%, cât deţine şi fondul de investiţii britanic Carlson Ventures.

Acţionarul majoritar este Ministerul Economiei, cu aproape 55% din acţiuni.

Creşteri semnificative au mai înregistrat în deschidere acţiunile Ves Sighişoara (VESY, 10%) şi Oil Terminal Constanţa (OIL, 4%).

Indicele BET scădea însă cu 0,38%, din cauza corecţiei cu 2,4% a acţiunilor BRD, care crescuseră ieri, când toată piaţa a scăzut. Indicele BET-FI (care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a titlurilor FP), creştea cu 0,6%, după ce a pierdut ieri aproape 3%.