Moody's: Default-ul Greciei ar afecta alte ţări din zona euro, dar şi băncile

Autor: Vlad Popescu 24.05.2011

Intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar afecta alte ţări "de la periferia zonei euro" şi ar avea un impact sever asupra băncilor elene, avertizează Moody's într-un comunicat transmis marţi, preluat de Reuters.

Moody's se alătură astfel celorlalte două mari agenţii de evaluare financiară care au afirmat deja că orice restructurare a datoriilor de stat ale Greciei ar constitui un default.

"Moody's consideră că un default ar avea implicaţii adverse asupra ratingului de credit al Greciei, posibil şi a altor state europene aflate sub presiune, şi asupra băncilor elene, indiferent de eforturile de a ajunge la un deznodământ ordonat", se spune în comunicat.

Presiunea din pieţe asupra ţărilor din zona euro cu probleme legate de datoria de stat s-a accentuat la începutul acestei săptămâni. Investitorii nu sunt îngrijoraţi numai de Grecia, ci şi de alte ţări puternic îndatorate, precum Spania, unde guvernul a suferit o înfrângere în alegerile locale, alimentând temerile că populaţia ar putea respinge noi măsuri de austeritate. Pesimismul a fost accentuat şi de veştile proaste din zona agenţiilor de rating, de la sfârşitul săptămânii trecute. Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, în categoria cu grad ridicat de risc, şi a schimbat duminică seară perspectiva ratingului Belgiei la negativă, în timp ce S&P a modificat sâmbătă perspectiva ratingului Italiei la negativă.

"Cât despre alte ţări europene aflate sub presiune, Moody's consideră că ratingule lor vor fi afectate invariabil, indiferent de mulţimea de forme pe care le-ar putea lua un default al Greciei. Asta ar conduce la polarizarea tot mai acută a ratingurilor în Europa, cu menţinerea scorurilor foarte bune ale ţărilor solide în timp ce statele cu probleme se vor lupta să rămână în categoria investment grade", scrie agenţia de evaluare financiară.

Grecia a anunţat luni un nou program de măsuri fiscale, de 6 miliarde euro, pentru reducerea deficitului bugetar. Statul va derula totodată un program amplu de privatizări, pentru a convinge creditorii că îşi poate plăti datoriile fără o restructurare.