Ialomiţianu: Birocraţia a tras în jos absorbţia de fonduri europene

Autor: Gabriel Razi 24.05.2011

România a atras până în prezent puţine fonduri europene ca urmare a birocraţiei sistemul prin care sunt absorbiţi banii europeni, a declarat ieri ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul unui seminar despre fonduri UE.

"Au fost multe discuţii să gasim cele mai bune soluţii pentru a accela atragerea de fonduri europene. Au fost discuţii cu Autorităţile de Management (AM), cu Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi am ajuns la concluzia că birocraţia ne-a impiedicat să atragem fondurile", a declarat Ialomiţianu.

România beneficiază în perioada 2007-2013 de fonduri europene de aproape 20 de miliarde de euro, dar în prezent au fost făcute plăţi de 2,3 miliarde, circa 12% din total. În acest moment România ar fi trebuit să absoarbă deja 10 miliarde de euro. La şfârşitul lunii aprilie erau depuse în total puţin peste 28.000 de proiecte pentru atragerea de fonduri structurale, cu 500 mai multe decât în luna anterioară, respectiv cu 3.200 mai multe faţă de începutul anului.