Care este preţul corect la City Mall?

Ziarul Financiar 24.05.2011

Centrul comercial City Mall din Bucureşti, aflat în faliment, nu a fost vândut nici la a treia procedură de licitaţie organizată de Casa de Insolvenţă Transilvania, la jumătatea lunii mai. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 26,2 milioane de euro.

Deşi lichidatorul anunţase vânzarea unui caiet de sarcini către un potenţial cumpărător, investitorul nu a depus garanţia de 5% (1,3 milioanede euro) pentru participarea la licitaţie, astfel că procesul propriu-zis de licitare nu a avut loc. În aceste condiţii, care este preţul corect al City Mall, proiect care în urmă cu cinci ani valora peste 100 de milioane de euro? După primele două licitaţii, în care nu a fost găsit cumpărător, creditorii şi firma de lichidare au decis reducerea preţului de pornire al licitaţiei cu circa

3 milioane de euro, astfel că preţul a ajuns în decurs de două luni de la 33 la 26 de milioane de euro. Principalul creditor al City Mall este banca UniCredit, cu o expunere de peste 30 de milioane de euro, un alt creditor semnificativ fiind o altă bancă, Bancpost. Mallul are o suprafaţă închiriabilă de 19.000 de metri pătraţi şi printre chiriaşi Billa, Domo, Sprider Stores sau KFC, dar competiţia din sudul Capitalei a determinat în ultimii ani scăderea vânzărilor pentru retaileri şi, ulterior, a profitului operaţional. În aceste condiţii, australienii de la APN şi-au "luat mâinile" de pe proiect şi au propus intrarea în faliment a firmei Victoria Holding. Într-o piaţă a Capitalei în care nu au mai avut loc tranzacţii cu centre comerciale de trei ani, găsirea "preţului corect" rămâne deocamdată o provocare.