My Dream Pipera a fost „lichidat“

Ziarul Financiar 24.05.2011

Cea mai mare tranzacţie cu locuinţe de la începerea crizei a fost parafată în Bucureşti, unde a fost organizată licitaţia de vânzare a unui portofoliu de 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial My Dream Residence din Pipera, dezvoltat de firma Plus Development, intrată în insolvenţă.

Trei potenţiali cumpărători au licitat pentru apartamente, dar şi pentru 98 de boxe, 210 locuri de parcare, spaţii comerciale şi o piscină, iar preţul de adjudecare a portofoliului a crescut de la 15,3 milioane de euro la 16,74 milioane de euro, potrivit firmei BDO Business Restructuring, administratorul judiciar al firmei Plus Development.

BDO nu a făcut public numele cum­părătorului până la data transmiterii revistei în tipar, dar jucătorii din piaţa imo­biliară afirmă că în spatele SRL-ului care a cumpărat apartamentele s-ar afla tot Bank of Cyprus.

"Vom face public numele cumpără­torului după semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Aceasta ar trebui să se întâmple în decurs de 15 zile lucrătoare", a declarat în ziua tranzacţiei Geanina Oancea, partener al BDO.

De la izbucnirea crizei puţini au fost investitorii care s-au încumetat să cumpere pachete de apartamente în vederea vânzării ulterioare. Printre aceştia se numără norvegienii de la Romania Invest, care au plătit în februarie 2010 cinci milioane de euro pentru 73 de apartamente din Bucureşti şi Braşov, sau fondul britanic Tri Investments, care în 2009 a cumpărat două pachete de câte 69 de apartamente în proiectele Perla Residence din Pipera, respectiv Eminescu View.

Reprezentanţi ai celor două fonduri de investiţii au declarat că nu au cum­părat pachetul de apartamente din My Dream. Înainte de criză, investitorii străini cumpărau apartamente cu sutele în vederea vânzării ulterioare, mizând pe continuarea creşterii preţurilor.

În cazul My Dream, licitaţia a fost organizată pentru acoperirea datoriilor de 73 de milioane de lei (circa 17 mil. euro) acumulate de Plus Development, după ce firma a reuşit să vândă doar 44 din cele 173 de apartamente construite în cadrul proiectului.

Principalul creditor al companiei este Bank of Cyprus, care avea în vara anului trecut o expunere de circa 14 mil. euro pe acest proiect.