Ungaria ştie să-şi protejeze petrolul - a răscumpărat pachetul de 21% al MOL pe care OMV îl vânduse ruşilor

Autor: Roxana Petrescu 24.05.2011

Ungaria a răscumpărat pachetul de 21,2% pe care ruşii de la Surgutneftegas ajunseseră să-l controleze din companie în urma unei tranzacţii cu austriecii de la OMV.

"Azi, Ungaria a răscumpărat pachetul de 21,2% din MOL de la ruşi. A fost mai mult decât o achiziţie, a fost o luptă grea. Din punct de vedere strategic naţional, am reuşit să aducem una dintre cele mai importante corporaţii în mâini sigure", a spus primul ministru ungar, Viktor Orban, citat de Reuters.

Întreaga tranzacţie s-ar putea ridica la circa 2,6 miliarde de dolari, ţinând cont de preţurile de tranzacţionare de azi.

Ruşii au ajuns să controleze un pachet de 21% din acţiunile grupului MOL în 2009, când austriecii de la OMV au decis să renunţe la lupta de preluare a MOL vânzându-şi pachetul de acţiuni către Surgutneftegaz. Din această tranzacţie, OMV a încasat la momentul respectiv 1,4 miliarde de euro, de peste două ori mai mult faţă de preţul de tranzacţionare din ziua respectivă. Din acel moment, MOL a dus o luptă continuă cu ruşii de la Surgutneftegaz, o companie despre care se afirmă că este direct controlată de Kremlin. Astefl, ruşilor le-a fost interzis accesul în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor în contextul în care aceştia au refuzat să-şi prezinte concret structura acţionariatului.