Întrebarea care nelinişteşte NATO: Îşi poate apăra Pakistanul armele nucleare?

Autor: Iuliana Enache - Mediafax 24.05.2011

Securitatea arsenalului nuclear al Pakistanului este un "subiect de îngrijorare" pentru NATO, a declarat la Kabul secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, apreciind însă că acesta "va fi bine protejat", relatează AFP.

Aflat în vizită în Afganistan, unde forţele internaţionale luptă împotriva insurgenţilor islamişti sub egida NATO, Rasmussen a răspuns întrebării unui jurnalist la o zi de la atacul talibanilor aliaţi ai Al-Qaida asupra unei baze aeriene a Marinei de la Karachi, în sudul Pakista­nului.

"Sunt încrezător în faptul că arsenalul pakista­nez este în siguranţă şi este bine protejat (...), dar, evident, este un subiect de îngrijorare, iar noi urmă­rim situaţia îndeaproape", a declarat Rasmussen.

Între patru şi şase insurgenţi echipaţi cu lansatoare de rachete şi explozibil au pătruns la sfârşitul săptămânii trecute într-o bază aeronavală şi au distrus două avioane de supraveghere a coastelor, provocând moartea a zece militari.

Au fost necesare 17 ore pentru ca armata pakistaneză să preia controlul bazei.

Mişcarea talibanilor din Pakistan (TTP), care a jurat credinţă Al-Qaida şi desfăşoară din vara lui 2007 o campanie de atentate, a revendicat acest atac pentru a răzbuna moartea lui Bin Laden, ucis la 2 mai de un comando american în nordul Pakistanului.