Sperăm că munca noastră se va reflecta şi în preţul acţiunii, spune polonezul care administrează FP

Autor: Crenguta Nicolae 24.05.2011

Investitorii Fondului Proprietatea (FP) trebuie să se aştepte în continuare la perioade de volatilitate a preţului acţiunii, cu scăderi şi creşteri, dar mai devreme sau mai târziu eforturile de a creşte valoarea acţiunii ar trebui să se vadă, spune Grzegorz Konieczny, managerul fondului din partea grupului american Franklin Templeton.

"Piaţa e o forţă puternică, iar pe termen lung nu o poate influenţa un singur fond sau un singur manager, ci numai munca răbdătoare de a creşte valoarea, adică ceea ce sperăm să se reflecte în timp în preţul acţiunii", a declarat el într-un interviu acordat revistei Business Magazin.

Una dintre căile de creştere a valorii acţiunilor e cumpărarea de active: de la finele lui decembrie până la sfârşitul lui aprilie, valoarea activelor Fondului a crescut de la 3,58 la 4,06 mld. euro, iar programul de achiziţii din primul trimestru s-a concentrat pe acţiuni valoroase: Erste Group Bank, Raiffeisen Bank, BRD-SocGen, Alro sau Azomureş. Băncile au ajuns să reprezinte 3,25% din portofoliu.

O altă pârghie de creştere a valorii este răscumpărarea acţiunilor Fondului de pe piaţă. Un nou program de răscumpărare a fost iniţiat la 11 mai, tocmai pentru a opri scăderea preţului FP ca efect al faptului că statul a deblocat în aceste zile conversia în acţiuni a titlurilor de despăgubire.

Pentru Konieczny, defectul cel mai mare al bursei româneşti este că nu există un flux constant de listări (ultima listare importantă la Bursa de Valori a fost cea a Transgaz din 2007), ceea ce încurajează o mentalitate "de tip cazinou", pentru care bursa nu e o piaţă unde investeşti pe termen lung, cu metodă şi răbdare, ci un instrument de câştig rapid.

Aceasta ar explica şi reacţia micilor investitori, care au văzut că, deşi în portofoliul Fondului Proprietatea sunt cele mai lichide acţiuni de la Bursă, iar ponderea investitorilor străini în acţionariat creşte continuu, preţul a coborât la 0,60 şi apoi la 0,50 lei pe acţiune, dezamăgindu-i pe cei ce aşteaptă un preţ de cel puţin 1 leu (adică valoarea la care statul a făcut conversia în acţiuni a titlurilor de despăgubire).

Potrivit managerului FP, dezvoltarea pieţei de capital a rămas în urmă nu numai faţă de Polonia, ci şi faţă de alte pieţe din regiune "şi e păcat, fiindcă la dimensiunile pieţei româneşti e atâta potenţial".