Program record: Bursa din Sibiu va deschide înaintea Bucureştiului şi va închide după New York

Autor: Andrei Chirileasa 24.05.2011

Consiliul de Administraţie al Bursei din Sibiu (Sibex) a aprobat în cadrul sedinţei de luni, 23 mai 2011, prelungirea programului de tranzacţionare pe piaţa reglementata de instrumente financiare derivate până la ora 23:15, potrivit unui raport al Sibex.

În urma acestei modificări, programul Bursei din Sibiu va începe la 9:45, înaintea dechiderii Bursei de la Bucureşti (la ora 10:00) şi se va încheia la 23:15, după închiderea bursei de la New York (la 23:00 ora României). Până în prezent, bursa din Sibiu se închidea la ora 19:00

Prin prelungirea programului de tranzacţionare, conducerea Sibex îşi propune să le ofere investitorilor pe piaţa futures posibilitatea de a tranzacţiona derivatele pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) în timp real. De asemenea, noua conducere a Sibex îşi propune să ofere şi alte instrumente derivate pe baza unor acţiuni americane.

Pe de altă parte, prelungirea programului de tranzacţionare ar putea crea dificultăţi firmelor de brokeraj care tranzacţionează la Sibex, care vor fi nevoite să-şi cheme brokerii la lucru în două schimburi.

"Având în vedere faptul că prelungirea programului de tranzacţionare până la ora 23:15 este de natură să genereze modificări semnificative atât în programul de activitate al SIBEX cat şi în cel al Casei Romane de Compensaţie şi al intermediarilor activi pe piaţa reglementată de instrumente financiare derivate administrata de aceasta, data de la care va intra în vigoare programul prelungit

de tranzacţionare va fi comunicată după asigurarea condiţiilor necesare implementarii deciziei Consiliului de Administraţie menţionate mai sus", se arată în raportul Sibex.

Pe Bursa din Sibiu se tranzacţionează în prezent circa 20 de tipuri de contracte futures, având ca activ suport acţiuni româneşti, perechi de valute, aur şi petrol. Mai tranzacţionate sunt însă doar cinci contracte, printre care cele pe indicele Dow Jones, cele pe SIF Oltenia şi pe Fondul Proprietatea.

Recent şi conducerea Bursei de la Bucureşti a aprobat prelungirea cu un sfert de oră a programului de tranzacţionare, de la 16:30 la 16:45, pentru a da posibilitatea investitorilor să reacţioneze la deschiderea bursei americane (la ora 16:30).