BCR vrea să le vândă clienţilor de retail instrumente care „îngheaţă“ dobânda la credite

Autor: Voican Razvan 24.05.2011

Clienţii persoane fizice ai BCR care au credite mai mari de 500.000 de euro vor putea cumpăra din luna iulie instrumente care acoperă riscul de creştere a dobânzii de referinţă la euro pe parcursul derulării contractului de finanţare.

Pe fondul tendinţei de creştere a dobânzii de referinţă la euro, care poate antrena scumpiri ale creditelor vândute pe piaţa locală, BCR pregăteşte şi pentru restul clientelei de retail instrumente prin care este limitat costul cu creşteri de dobândă.

Practic, dacă la sfâr­şi­tul perioadei de aco­perire a riscului dobânda de referinţă de­păşeşte pragul ales de client, banca îi plăteşte diferenţa.

"Lucrăm la două soluţii care le vor permite persoanelor fizice să limiteze creşterea costurilor de finanţare ca urmare a majorării dobânzii de referinţă. Practic, vorbim despre soluţii de hed­ging al riscului de dobândă, soluţii deja utilizate de clienţii corporate", spune Răz­van Furtună, şeful vânzărilor de produse de trezorerie către clienţi de retail.

Cum în România băncile practică dobânzi variabile la creditele ipotecare pentru a nu-şi asuma riscul de dobândă, iar în prezent se conturează un ciclu de creştere a dobânzilor la euro, instrumentele de acoperire a acestui risc - folosite pe scară mai largă de companii - ar putea fi căutate şi pentru clienţii persoane fizice care împrumută sume mari.

Astfel de soluţii sunt disponibile de mai multă vreme pe pieţele bancare mature. Certificatele emise de bancă, cu diferite plafoane de dobândă şi maturităţi, sunt tranzacţionabile.

La BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, dobânda la creditele ipotecare poate fi fixă prin contract numai în primii cinci ani de derulare, după care devine variabilă, putând încorpora astfel creşteri ale EURIBOR la 6 luni.

"Datorită faptului că în cazul persoanelor fizice creditele au structuri diferite prin comparaţie cu soluţiile corporate, am decis să implementăm o soluţie standardizată şi una personalizată - destinată clien­ţilor cu credite mai mari de 500.000 de euro", spune Furtună. În cazul din urmă, solu­ţiile vor fi complexe, similare celor utilizate de clienţii companii şi urmează să fie disponibile din iulie.

Cum va arăta soluţia standardizată? "Vom pune la dispoziţia clienţilor o serie de warranturi (certificate de tip «cap warrant»), instrumente financiare al căror cash flow va permite recuperarea sumelor plătite în plus sub formă de costuri cu dobânda variabilă pentru credite. Ce trebuie ştiut este că, fiind un instrument standardizat, cap warrantul nu permite un hedge perfect al creditului, motiv pentru care vom emite o serie de warranturi cu scadenţe şi niveluri de protecţie diferite, astfel încât să acoperim atât potenţiala cerere care vine de la portofoliul existent de credite, cât şi cererea generată de noile credite", explică Furtună.

El susţine că soluţia este inedită pe piaţa locală, putând fi utilizată indiferent de suma şi scadenţa creditului. Certificatele ar urma să poată fi tranzacţionate în regim OTC sau chiar să fie listate.

Cât poate să coste

Pe piaţa elveţiană, un client cu credit ipotecar de 500.000 de franci, cu dobânda nominală de 2,3% poate cumpăra certificate pe 3 ani care limitează dobânda la 4,55%, plătind 60 de franci pentru un titlu de 10.000 de franci.