România depăşeşte Indonezia la emigranţi

Autor: Iulian Anghel 24.05.2011
Ponderea populaţiei României în totalul populaţiei mondiale este de 0,29% în vreme ce ponderea emigranţilor români raportat la totalul emigranţilor din lume reprezintă 1,3%, ceea ce înseamnă că media emigraţiei româneşti este de patru ori mai mare decât media lumii.


Cu 2,8 milioane de emigranţi luaţi în evidenţă de Banca Mondială la nivelul lui 2010, România se situează pe locul 18 în lume în privinţa emigraţiei, potrivit unui document dat publicităţii ieri de instituţia citată, care ia în discuţie şi volumul de bani pe care cei plecaţi îi trimit în ţările lor de origine.

Astfel România depăşeşte Indonezia, o ţară cu 237 de milioane de locuitori şi cu un PIB per capita la o cincime faţă de România, la numărul de emigranţi.

Deja 3.000 de medici au plecat, de pildă, din România ceea ce înseamnă 7% din numărul total al medicilor.

Volumul banilor pe care românii l-au trimis acasă a scăzut anul trecut uşor, dar el s-a prăbuşit, cu adevărat, potrivit datelor BNR, în 2009, vârful crizei când a căzut la 4,5 mld. dolari, de la 9,3 mld. dolari în 2008. În toată această vreme, românii au continuat să plece, în ciuda crizei care a atins toate ţările.

Aproximativ 40 de miliarde de dolari au trimis românii acasă în intervalul 2005- 2010, adică de când, practic, ţările UE şi-au deschis mai mult porţile către muncitorii din estul Europei.

Cei mai mulţi emigranţi români continuă să aleagă ca ţări de destinaţie Italia, Spania şi Ungaria, în vreme ce România primeşte imigranţi din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Rusia şi Siria.

În privinţa numărului de emigranţi, cu 2,8 milioane de cetăţeni plecaţi în afara graniţelor sale, România se află pe locul 18 în lume, imediat în spatele Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza. România urcă în clasament până pe poziţia a noua când este vorba despre emigrarea forţei de muncă calificate - aproape 12% din numărul persoa­nelor care pleacă fiind înalt calificate.

În lume existau, în 2010, 215 milioane de emigranţi (3% din populaţia lumii de 7 mi­liarde de persoane) care au trimis acasă 325 mld. dolari.