Premierul despre restructurare: Avem prim-ministru, guvern, coaliţie, mergem înainte

Autor: Iulian Anghel 24.05.2011

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au întâlnit ieri la Palatul Cotroceni, fără ca agenda să fie făcută publică, în vreme ce la reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL au circulat zvonuri despre un iminent anunţ privind schim­bările din Guvern ce ar fi urmat să fie făcut de premier, fără însă ca acesta să vină.

La câteva ore după întâlnirea cu şeful statului premierul a infirmat iminenţa restructurării: România are un guvern cu un prim-ministru, iar coali­ţia este stabilă, deci lucrurile merg mai departe.

Limpezirea apelor este cu atât mai presantă în PDL cu cât modificările la nivel guvernamental au fost anticipate chiar din interiorul formaţiunii, fiind alimentate de declaraţii succesive ale preşedintelui Traian Băsescu care, în iarnă, viza chiar schimbarea primului-ministru şi înlocuirea lui cu un tehnocrat.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelorÎn vizor ar fi acum ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, ministrul economiei Ioan Ariton, ministrul agriculturii Valeriu Tabără şi ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme.

Scandalul de la Ministerul de Interne soldat cu demiterea şi apoi cu reţinerea sub acuzaţia de corupţie de către DNA a numărului doi din minister, secretarul general Laurenţiu Mironescu, ar putea pune sub semnul întrebării şi fotoliul titularului portofoliului Traian Igaş.

La cele de mai sus se adaugă faptul că de peste o lună de zile fotoliul de ministru al muncii rămâne neocupat. Premierul nu mai poate rămâne interimar la acest ultim minister multă vreme, întrucât legea nu permite un interimat mai mare de 45 de zile, iar Botiş a demisionat la 20 aprilie.

Problema schimbării premierului a căpătat, în ultima vreme, valenţe noi. O eventuală demisie a premierului ar antrena căderea Guvernului şi obligativitatea formării unei echipe care să ceară votul de încredere al Parlamentului care necesită, obligatoriu, 236 de voturi "pentru", voturi pe care coaliţia nu se mai poate baza, deşi, teoretic, le are. De aceea se caută o nouă strategie.

In Ariton, ministrul economieiEzitările partidului de guvernământ pe care cei din PDL le consideră drept o afacere internă au însă şi repercusiuni pe ansamblul economiei.

În aprilie România a ratat oportunitatea de a ieşi pe pieţele externe cu o emisiune de obligaţiuni de 1 mld. euro: CDS-urile era jos, BCE nu crescuse dobânda de referinţă, iar România, chiar dacă nu avea nevoie urgentă de bani, se putea împrumuta la un cost ieftin, având în vedere vârfurile de plată viitoare. Însă această insecuritate politică - îl schimbă, nu-l schimbă pe pe premier - a blocat posibilul demers.

Limpezimea politică promisă după 14 mai (realegerea lui Boc) se tot amână, deocamdată.

PDL admite că este nevoie de un suflu nou, iar ministerele pe care se concentrează sunt cele care îi au ca titulari chiar pe unii miniştri veniţi în Guvern la ultima remaniere din septembrie trecut, când între partid şi preşedintele Traian Băsescu a avut loc o primă ciocnire legată de formula de guvernare - parlamentarii PDL impunându-şi titularii de portofolii dintre membrii săi.

Valeriu Tabără, ministrul agriculturiiAcum însuşi preşedintele pare să-şi fi schimbat perspectiva. La câteva zile după alegerea lui Emil Boc în fruntea PDL, preşedintele a susţinut că începerea unei lungi dezbateri despre remaniere ar duce la instabilitate, iar cuvântul de ordine este stabilitatea. Întrebat recent de o ziaristă cum comentează faptul că Ioan Ariton nu a făcut nicio conferinţă de presă de la preluarea mandatului (de fapt a făcut una în momentul în care a preluat portofoliul), şeful statului a răspuns peste umăr în vreme ce cobora scările: Şi-a făcut treaba în relaţia cu FMI! Dacă Ariton şi-a făcut treaba în relaţia cu FMI, ar putea însemna că şi ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, care s-a remarcat de la preluarea mandatului mai mult prin tăceri sau ieşiri imprecise în lumina reflectoarelor, şi-a făcut-o. Rămâne însă ca partidul să "evalueze", după cum ar spune liderul PDL Mircea Toader.

Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilorO eventuală plecare a premierului pentru a aduce un suflu nou guvernării nu este exclusă de toţi pdl-iştii, doar că vocile celor care sugerează asta - de pildă deputatul Raluca Turcan - nu se mai regăsesc în echipa lui Emil Boc.

Liderii PDL afirmă public că o remaniere în acest moment nu este oportună, dar discută despre ea în spatele uşilor închise.