Libanezii şi românii controlează cele mai mari afaceri din distribuţia de bunuri de larg consum

Autor: Adelina Mihai 24.05.2011

Pe piaţa distribuţiei de bunuri de larg consum, anul 2010 a fost marcat de intrarea în insolvenţă a celui mai mare distribuitor cu acţionariat românesc, Astral Impex, deţinut de fraţii Ioan şi Floare Cuc. Insolvenţa Astral Impex, companie aflată în 2009 pe locul 3 în topul distribuitorilor, a schimbat ierarhia în top 3, acolo unde a intrat Simba Invest, companie controlată de doi antreprenori băcăuani (Sorin Gavrilă şi Cristinel Lungu), potrivit informaţiilor transmise ZF de către marii distribuitori.

Astral Impex nu a transmis niciun răspuns la solicitarea ZF privind rezultatele financiare din 2010, dar compania arădeană a pierdut anul trecut cel mai mare contract, respectiv distribuţia ţigărilor Philip Morris. Producătorul ţigărilor Marlboro a extins însă colaborarea cu Top Brands Distribution şi Simba Invest, contract care se vede şi în evoluţia afacerilor celor două companii.

Cel mai mare distribuitor de pe piaţa bunurilor de larg consum rămâne grupul Interbrands, controlat de o companie înregistrată în Cipru (Holson Holding), dar în spatele căreia se află acţionari libanezi (familia Sarkis). De altfel, Interbrands este prima companie mare din acest sector care şi-a schimbat modul de raportare al vânzărilor şi face distincţia între vânzări intermediate (care trec de un miliard de euro anual, potrivit estimărilor ZF) şi cifră de afaceri (125 mil. euro în 2010, în creştere cu sub 1%).