Seminar ZF pe imobiliare: Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România

Autor: Andreea Neferu 24.05.2011

Piaţa locuinţelor nu are deocamdată perspective de deblocare, în condiţiile în care deşi costurile de construcţie au scăzut, venitul disponibil al potenţialilor cumpărători este în continuare insuficient pentru a permite achiziţia unei locuinţe, au concluzionat ieri participanţii la conferinţa "Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu producătorul de materiale de construcţii Sika şi compania de construcţii Octagon Contracting & Engineering.



Ileana Nicolae, director general al Sika, a arătat că nu costul de construcţie este cel mai relevant, ci mai degrabă preţul total care este plătit la final de cumpărător, "pentru că acesta este cel care ne va afecta pe toată durata de viaţă a locuinţei respective". Totodată, Alexandros Ignatiadis, director general al Octagon, a afirmat că cererea şi venitul disponibil al unui cumpărător sunt criterii mult mai importante pentru evaluarea situaţiei în care se află piaţa imobiliară.

În prezent, costul mediu brut de construcţie ("hard cost") al unui bloc cu un subsol şi zece etaje se ridică la circa 450-550 de euro pe metru pătrat, în acest preţ însă nefiind incluse terenul, utilităţile, precum şi cheltuielile de proiectare, contingency (cheltuielile nepre­văzute - n. red.) sau finanţarea, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Con­sulting. "Dacă includem şi 10% costuri de proiectare, 5% contingency şi 10% finanţare, ajungem la un preţ de 700-800 de euro pe metru pătrat", a explicat Popa.

În urmă cu doi ani, aşa-numitul "hard cost" era cu circa o treime mai mare, situându-se între 680 şi 800 de euro.

Pe de altă parte, în cazul locuinţelor dezvoltate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, costul unui metru pătrat este de 380 de euro, cu circa 25% mai mic decât în 2008, potrivit standardelor de cost aprobate de guvern, care nu includ însă cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, plus alte costuri accesorii, a afirmat Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În prezent, costul de construcţie al unui metru pătrat de apartament în România este de cel puţin 2,5 ori salariul mediu, în timp ce în Vest, acest cost este relativ egal cu venitul mediu, a explicat Andrei Uleia, arhitect coordonator al biroului de arhitectură Da_Sein. Astfel, dacă în România salariul mediu net se ridică la circa 350 de euro, construcţia unui metru pătrat de apartament ajunge la 800-900 de euro. Pe pieţele din Vest, salariul mediu ajunge la 2.000-2.500 de euro.

"Proiectele care sunt acum pe piaţă vizează salariile peste medie. Avem nevoie de o minte vizionară care să gândească în viitorul apropiat cum să vindem mai mult, dar şi în viitorul îndepărtat, astfel încât şi cei cu venituri mai mici să fie vizaţi", a afirmat Uleia.

La conferinţa "Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în Româ­nia", organizată de Ziarul Financiar în parte­neriat cu Sika şi Octagon Contracting & Engineering, au participat Eugen Curteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Romeo Drăgan, director general adjunct al Agenţiei Naţio­nale pentru Locuinţe (ANL), Ileana Ni­colae, director general al Sika, Dan Ioan Popp, preşedinte al Impact Developer & Contractor, Alexandros Ignatiadis, director general al Octagon Contracting & Engi­neering, Andrei Uleia, arhitect coordonator al Da_Sein, şi Florin Popa, managing partner al Vitalis Consulting.

Romeo Drăgan, director general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL)

Andrei Uleia, arhitect coordonator al biroului de arhitectură Da_Sein

Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Consulting

Eugen Curteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Dan Ioan Popp, preşedinte al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor

Ileana Nicolae, director general al producătorului de materiale de construcţii Sika România, filiala locală a grupului elveţian Sika

Alexandros Ignatiadis, director general al companiei de construcţii Octagon Contracting & Engineering