Barack Obama i-a oferit reginei Elizabeth a II-a un album de fotografii

Autor: Florin Badescu 25.05.2011

Preşedintele american Barack Obama, care i-a oferit reginei Elizabeth a II-a un iPod cu ocazia primei sale vizite la palatul Buckingham din Londra, în 2009, a optat de această dată pentru un cadou tradiţional - un album de fotografii, informează express.co.uk.

Pentru a reflecta mai bine caracterul formal al unei vizite oficiale, cei doi şefi de stat şi-au oferit de această dată cărţi şi albume speciale.

Astfel, regina Elizabeth a II-a a primit un album cu coperte din piele, legat manual, ce conţine o serie de fotografii realizate cu ocazia vizitei întreprinse în America de părinţii ei, regele George al VI-lea şi regina Elizabeth, în 1939, considerată prima vizită oficială în Statele Unite ale Americii a unui suveran britanic aflat în funcţie.

Regina Elizabeth a II-a i-a oferit preşedintelui Barack Obama un album tot cu coperte din piele, ce conţine o serie de pasaje extrase din corespondenţa pe care regina Victoria a purtat-o de-a lungul anilor cu mai mulţi preşedinţi americani. Această serie începe cu o scrisoare a preşedintelui american John Quincy Adams către prinţesa Victoria, redactată în 1834, şi se încheie cu scrisoarea expediată de William McKinley, în 1897, prin care o felicita pe regina Victoria cu ocazia jubileului de diamant.

Regina Elizabeth a II-a şi prinţul Philip le-au oferit soţilor Obama o broşă veche din aur şi coral roşu în formă de trandafiri, aşezată într-o cutie de bijuterii.
Prinţul Philip, un foarte talentat conducător de atelaje de curse până în urmă cu câţiva ani, a primit un harnaşament pentru ponei, gravat cu sigiliul prezidenţial american.


Soţii Obama le-au oferit, totodată, prinţului Charles şi soţiei sale, Camilla, plante şi seminţe recoltate din grădina Casei Albe şi un borcan cu miere din stupii din aceeaşi grădină.