Geoană: Pentru România prioritatea nu trebuie să fie aderarea la euro, ci trecerea de la statul de ţară emergentă la cea de ţară dezvoltată

Autor: Iulian Anghel 25.05.2011

Discuţiile de la Bucureşti despre aderarea la zona euro şi termenul la care acest lucru trebuie să se întâmple este o temă marginală faţă de un obiectiv cu impact major, anume trecerea Românie din categoria ţărilor emergente în cea a ţărilor stabile, susţine Mircea Geoană, preşedintele Senatului.

"Ne-am plâns că, după aderarea la NATO şi UE, România nu mai are un obiectiv naţional. Ţintim aderarea la euro ca pe un obiectiv în jurul căruia să ne adunăm forţele. Dar obiectivul trebuie să fie ca România să ajungă de la statutul de ţară emergentă la cea de ţară dezvoltată. Polonia şi Cehia au obţinut acest statut anul trecut. Ei (administraţia de la Bucureşti şi Banca Naţională - n.n.) ne propun ca ţintă naţională intrarea în zona euro. Este un substitut mediocru. Cred că următorul obiectiv este să obţinem statutul de ţară dezvoltată ceea ce presupune să avem o piaţă financiară mai bună, un model de afaceri mai dezvoltat. Cred că în cinci ani putem să ne propunem să ajungem aici. Apoi vedem ce este şi cu aderarea la zona euro", spune Mircea Geoană care este şi preşedintele Aspen România.

Geoană participă la Paris la aniversarea a 50 de ani a OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) care cuprinde ţările dezvoltare.

România a făcut primul demers de a adera la OECD în 2004, însă eforturile i-au fost diluate după aderarea la acest club a ţărilor de la Vişegrad, membrii Organizaţiei considerând că au primit deja prea multe ţări din Est.

Potrivit lui Geoană, România trebuie să-şi fixeze acum ca obiectiv nu strict intrarea în zona euro, ci aderarea la OECD care ar obliga-o să respecte mult mai multe rigori decât simpla aderare la moneda unică.

După o perioadă în care, din cauza crizei economice, în România a fost examinată ipoteza amânării datei de aderare la euro, Guvernul şi BNR au decis menţinerea ţintei deja fixate - 2015.

"Voi încerca (în cadrul summit-ului OECD - n.n.) să revigorez ideea aderării României la OECD", spune Geoană în a cărui mandat de ministru de externe România şi-a propus să adere la organizaţie.

Înainte e summitu-ul OECD Geoană a susţinut, în cadrul e-G8, - form desfăşurat ieri şi astăzi la Paris înaintea summitului G-8, la care au participat şefii principalelor reţele de comunicare şi a giganţilor din IT - că prioritatea pentru oricare dintre guvernele României trebuie să fie readucerea în ţară a specialiştilor din zona IT, software şi din zona de cercetare, întrucât pentru România a folosi avantajul competitiv rezultând din talentul ce există în aceste zone însemna unul dintre cele mai importate motoare pentru accelerarea dezvoltării.

Geoană a fost invitat la Paris de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care este şi preşedintele în exerciţiu al G 8 (SUA, Germania, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Canada, Italia şi Rusia).