Obama: ţările europene sunt piesa centrală a politicii externe a SUA

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 25.05.2011

În cadrul turneului său european, preşedintele american Barack Obama a reluat dezbaterile privitoare la securitate având legătură cu Afganistanul, Libia şi turbulenţele din Orientul Mijlociu, încercând în acelaşi timp să-i asigure din nou pe aliaţii europeni că sunt parteneri valoroşi în politica externă a Statelor Unite, potrivit Associated Press.

Mesajul adresat de preşedintele Obama aliaţilor din întreaga Europă este că parteneriatele de durată încheiate cu aceştia sunt în continuare centrale în relaţiile Americii cu întreaga lume, chiar în contextul în care preşedintele încearcă să întărească relaţiile Americii cu puteri emergente cum ar fi China şi India.

Consilierii lui Obama au declarat că preşedintele va sublinia faptul că relaţiile dintre Statele Unite şi aliaţii lor europeni înseamnă mai mult decât o cooperare militară. Preşedintele american se va întâlni vineri la Varşovia cu mai mulţi lideri din Europa Centrală şi de Est. Preşedintele Traian Băsescu nu va participa însă la această întâlnire.