Cum a intrat Alpha Bank pe pierdere în trimestrul I

Autor: Voican Razvan 25.05.2011

Contracţia portofoliului de credite combinată cu creşterea creditelor neperformante a făcut ca Alpha Bank să încheie primul trimestru din acest an cu o pierdere de 5,7 mil. euro pe standardele internaţionale de raportare, comparativ cu un profit brut de 8,1 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010.

Banca-mamă, Alpha Bank Grecia, a raportat un profit net de numai 10,5 mil. euro, în scădere cu 80% faţă de primul trimestru din 2010.

Soldul creditelor a înregistrat la sfârşitul lunii martie o scădere de 16%, peste media pieţei, ajungând la 3,55 mld. euro.

În acelaşi timp, depozitele atrase au scăzut cu peste 4%, până la 1,5 mil. euro, în condiţiile în care banca a redus treptat dobânzile bonificate şi care prin nivelul ridicat au contribuit şi anul trecut la erodarea profitabilităţii.

Având în vedere că portofoliul de credite a scăzut mult mai rapid decât depozitele, banca-mamă remarcă în comunicatul de presă de marţi reducerea "gap-ului" de finanţare a filialei locale cu circa 600 mil. euro comparativ cu decalajul înregistrat în urmă cu un an între credite şi depozite.

În contextul reducerii cererii de credite noi, veniturile operaţionale ale Alpha Bank România au scăzut cu 22%, până la 44 mil. euro, în timp ce cheltuielile au crescut cu 0,3%, la 23,3 mil. euro. Pe parcursul anului trecut banca reuşise să menţină veniturile pe creştere şi să reducă din cheltuieli, însă creşterea inflaţiei şi a costurilor de reglementare (Ordonanţa 50) a fost resimţită în primul trimestru din acest an.

Toţi indicatorii publicaţi la Atena indică o deteriorare a businessului local: cota de piaţă la credite a scăzut în ultimul an cu 1,5 puncte procentuale, la 7,1%, rata creditelor neperformante a sărit de la 4,3% în martie 2010 la 7,9% în martie 2011, reţeaua de sucursale a fost restrânsă cu 34 de unităţi, până la 166, iar personalul a scăzut cu 121 de oameni, până la 2.428. În acelaşi timp, pierderile din credite neperformante au urcat cu 6,6%, la 26 mil. euro.

Situaţia din România nu este singulară în cadrul grupului Alpha, pe pierdere fiind şi subsidiarele din Bulgaria (6,5 mil. euro), Serbia, Albania şi Macedonia.

La nivelul portofoliului de credite cel mai mult s-a restâns segmentul corporate, care a consemnat o scădere de peste 21%, până la 2,43 mld. euro. De asemenea, soldul creditelor de consum s-a redus cu 14%, până la 285 mil. euro.

La creditele ipotecare - principalul produs de retail al băncii - soldul a ră­mas cu o creştere uşoară de 3,3%, situându-se la 834 mil. euro.

La sfârşitul lui 2010 Alpha Bank era a şasea bancă locală cu o cotă de piaţă după active de 6,24%, în scădere uşoară faţă de 2009.

Banca-mamă are de rambursat 13,5 mld. e la BCE

Alpha Bank Grecia a raportat o creştere a stocului de provizioane pentru credite cu probleme de 30,1%, până la 260,3 mil. euro. Creditele clasificate drept neperformante au urcat la 9,3% din portofoliu. Totuşi, ieri după-amiază acţiunile Alpha Bank erau în creştere cu peste 3% pe bursa de la Atena în condiţiile în care investitorii şi analiştii se aşteptaseră la rezultate mai slabe.

În prima parte a acestui an Alpha Bank a respins propunerea de fuziune avansată de rivalii de la National Bank of Greece (care deţin Banca Românească), considerând oferta nemulţumitoare, cu toate că presiunile de consolidare a pieţei bancare elene erau deja mari în contextul crizei care zdruncină Grecia.

Banca are în portofoliu obligaţiuni emise de guvernul elen în valoare de 3,7 mld. euro - ceea ce reprezintă o expunere importantă în cazul unei eventuale restructurări a datoriei statului. Pe de altă parte, Alpha Bank are de restituit 13,5 mld. euro Băncii Centrale Europene (BCE), de la care a accesat facilitatea de lichiditate. Datoria a fost redusă cu 700 mil. euro în trimestrul I.