Greii de pe Wall Street au luat cu asalt Varşovia. Pe bursa de la Bucureşti e linişte

Autor: Roxana Pricop 25.05.2011

Peste 700 de companii şi investitori din Europa, SUA şi Asia au confirmat participarea la cel mai mare summit de IPO-uri din regiunea Europei Centrale şi de Est organizat de bursa din Varşovia (WSE).

Din România au confirmat participarea 12 oficialităţi şi companii. Din păcate, la Bucureşti nu se desfăşoară niciun summit de acest gen care să atragă investitorii pe piaţa locală.

La Varşovia, pe 25 şi 26 mai, are loc cel mai mare eveniment destinat Ofertelor Publice Iniţiale de acţiuni (IPO-uri) din Europa Centrală şi de Est, organizat de Bursa de Valori din Varşovia.

"Am primit confirmări din partea a peste 700 de reprezentanţi de companii, unii dintre aceştia putând fi viitori emitenţi pe Bursă, şi investitori de la Singapore până la Statele Unite ale Americii. Din România am primit 12 confirmări din partea unor potenţiali emitenţi, agenţii guvernamentale şi alte companii", au declarat pentru ZF oficialii Bursei de Valori din Varşovia.

Summitul are loc în cotextul în care bursa poloneză a atras mai multe IPO-uri decât întreaga Europă de Vest în 2011, iar statul pregăteşte privatizarea unor mari companii prin bursă. Prin acest eveniment bursa din Varşovia îşi continuă strategia de a atrage investitori şi noi emitenţi din regiune. Miza este cu atât mai ridicată cu cât în lista de parteneri ai evenimentului s-au înscris marile nume ale pieţelor financiare precum Goldman Sachs, J.P. Morgan, Citi, Credit Suisse. Parteneri media sunt Financial Times şi Bloomberg. Pe piaţa locală, unde nu a mai avut loc un IPO din 2008, doar listarea Fondului Proprietatea a reuşit să atragă atenţia publicaţiilor internaţionale.

Printre oficialităţile locale care au confirmat participarea la summit se numără reprezentanţi ai Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi cei ai Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. În cadrul primei zile de summit au luat cuvântul premierul polonez Donald Tusk, ministrul Trezoreriei Aleksander Grad, preşe­dintele WSE Ludwig Sobolewski, pentru ziua de azi fiind programaţi să vorbească reprezentanţii de companii.

Atragerea de investitori străini este o miză ridicată pentru operatorii bursieri din regiune, în condiţiile în care tot mai multe state apelează la privatizări pentru a-şi finanţa deficitele.

Guvernul român a anunţat că va privatiza în acest an un pachet de 10% din compania petrolieră OMV Petrom şi câte 15% din transportatorii naţionali Transelectrica şi Transgaz, cele trei companii fiind deja listate la bursă.

În cadrul unei strategii multianuale de privatizări, Guvernul de la Varşovia şi-a planificat pentru 2011 privatizări ale unor companii din energie, petrol şi gaze, sănătate şi industria chimică, din care vrea să strângă aproape 4 miliarde de euro. Anul trecut, guvernul polonez a strâns 6 mld. euro privatizând bursa din Varşovia, compania energetică Tauron şi asigurătorul PZU.

Impactul privatizărilor prin bursă a făcut diferenţa între Polonia şi restul statelor din regiune. În 2010, economia Poloniei a crescut cu 3,8%, faţă de o scădere de 1,3% raportată de economia României. PIB-ul Cehiei a crescut cu 2,4%, iar cel al Ungariei cu 1,2% în 2010.