Cine trage în jos indicele bursier BET-FI, SIF-urile sau Fondul Proprietatea?

Autor: Andrei Chirileasa 25.05.2011

Indicele BET-FI, cunoscut până de curând ca indicele SIF-urilor, a scăzut ieri sub nivelul de la începutul anului, după ce înregistra la sfârşitul primului trimestru o creştere de 23%.

Coincidenţă sau nu, "problemele" SIF-urilor au început odată cu introducerea în indicele BET-FI a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), la finele lunii martie. Fondul Proprietatea a primit şi cea mai mare pondere în structura indicelui, de 30%.

Din acel moment, indicele BET-FI a pierdut circa 19,4%, în condiţiile în care acţiunile FP au scăzut cu 21%. Pe de altă parte, şi SIF-urile au înregistrat corecţii semnificative cuprinse între 17% şi 22%.

Brokerii spun însă că nu este o legătură directă între scăderea ac­ţiu­nilor SIF şi a titlurilor FP.

"Cred că Fon­dul Proprietatea are cauze mult mai particulare: e vorba de ce face Guvernul cu acele acţiuni pe care trebuie să le cedeze. O similitudine este însă faptul că şi la SIF-uri şi la FP fondurile de investiţii stră­ine sunt destul de bine reprezentate şi unii investitori ar putea să le bage în ace­eaşi oa­lă", spune Adrian Mă­nă­ilă, proprietarul fir­mei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

La FP scăderea este determinată în special de aşteptă­rile investitorilor privind intrarea în piaţă a unui pachet semnificativ de acţiuni ca urmare a reluării procesului de despăgubire prin ANRP. Deşi până acum pachetele de acţiuni cedate de Ministerul Finanţelor nu au fost foarte mari, presiunea la vânzare a fost ridicată, în condiţiile în care foştii proprietari, care au primit acţiunile ca despăgubire, deţin în continuare pachete importante, iar unii s-au grăbit să vândă. La cumpărare sunt preponderent fonduri străine, cărora le convine ca preţul să scadă şi să cumpere acţiunile mai ieftin, având în vedere că mulţi dintre ei cumpără pe termen lung uitându-se mai ales la valoarea activelor fondului.

Ieri, acţiunile FP au pierdut peste 3% şi s-au realizat transferuri cu peste 0,4% din capitalul social, cele mai mari din ultima lună.

De cealaltă parte, SIF-urile au scăzut mai puternic în zilele când s-au înregistrat scăderi şi pe pieţele externe, fiind mult mai puternic corelate cu evoluţia burselor din SUA şi din vestul Europei, semn că străinii au fost mai activi la vânzare.

O posibilă explicaţie, neconfirmată însă de piaţă, este că pe măsură ce discount-ul la care se tranzacţionează acţiunile FP creşte, unii investitori pot fi tentaţi să vândă SIF-uri şi să cumpere FP.

La finele şedinţei de ieri, titlurile FP se tranzacţionau cu 60% sub valoarea activului net unitar (VUAN) de la finele lunii martie, de 1,2 lei/acţiune. La SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) discounturile sunt de circa 50%, iar la celelalte trei SIF-uri acestea depă­şesc 60%.

"Discounturile sunt comparabile cantitativ, dar calitativ motivele pentru care sunt acordate sunt diferite. La FP sunt aceste acţiuni aşteptate în piaţă, dar şi faptul că multe companii la care fondul are participaţii sunt controlate de stat şi nu sunt listate. La SIF-uri, participaţiile nelistate sunt reprezentate în special de pachetele de la BCR, iar discountul este dat mai ales pentru management şi pentru modul în care sunt trataţi acţionarii", a explicat Mănăilă.

În plus, la SIF-uri o mare parte din discount este dată şi de pragul de deţinere de 1%. Proiectul de majorare a pragului la SIF-uri este blocat în Camera Deputaţilor de peste un an.