Topul creşterilor de pe RASDAQ. Cine a avut răbdarea să caute companii bune a avut creşteri de 300%

Autor: Andrei Chirileasa 25.05.2011

Interesul pentru piaţa RASDAQ a scăzut semnificativ în acest an, pe fondul incertitudinii privind statutul acestei pieţe şi după ce o parte dintre companiile importante de pe această piaţă au fost transferate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cu toate astea, investitorii care au continuat să studieze această piaţă şi au avut răbdare să caute printre cele peste 1.000 de companii care mai sunt listate au putut obţine câştiguri semnificative.

Jumătate dintre cele 80 de companii care sunt tranzacţionate mai frecvent pe RASDAQ au adus câştiguri investitorilor de la începutul anului, în timp ce restul au înregistrat scăderi. Topul creşterilor este condus de Astra Asigurări (ATRA), compania de asigurări controlată de familia Adamescu, ale cărei acţiuni au crescut de patru ori în acest an. Creşterea acţiunilor este susţinută de evoluţia activităţii companiei, care şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa asigurărilor.

Topul creşterilor de pe RASDAQ în acest an

Principalul neajuns îl reprezintă lichiditatea redusă, doar 0,3% din acţiunile companiei fiind disponibile la tranzacţionare.

Acţiunile producătorului de ape minerale Perla Covasnei (PELA), controlat de familia Moraru (foştii acţionari ai Bere Azuga), au crescut cu 167%, în urma unor tranzacţii mari derulate la începutul lunii aprilie, în urma cărora firma de brokeraj GM Invest a preluat 5,9% din acţiuni. Titlurile Delfincom (DELF), firmă controlată de Fondul Proprietatea şi care deţine spaţii comerciale în Bucureşti, au explodat în ultimele două săptămâni, după ce compania a anunţat că va vinde prin licitaţie o serie de active.

Dintre acţiunile lichide, cele mai mari câştiguri le-au oferit până acum acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) şi Argus Constanţa (UARG), atât pe baza creşterii preţului acţiunilor, cât şi a distribuirii unor dividende semnificative din profiturile obţinute în 2010. Vedetele de pe RASDAQ, Armax-Gaz Mediaş (ARAX) şi Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), au înregistrat însă evoluţii modeste. Titlurile ARAX au câştigat 7,4%, în timp ce acţiunile PRSN au pierdut 1,2%.