Unii investitori care au intrat pe Bursă la începutul anului încep să iasă

Autor: Stefan Musgociu 25.05.2011

Bursa a coborât şi miercuri, cu 1,16%, iar acţiunile Fon­­­dului Proprietatea (FP) au încheiat în scă­dere cu 3%, după ce în a doua parte a zilei au căzut chiar cu 4% şi au atins cel mai redus nivel de la listare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) au sur­prins din nou piaţa urcând cu 15%. În ultimele şapte sesiuni titlurile FP au scăzut cu peste 9%, investitorii reacţio­nând vizibil la corecţiile de pe bursele externe şi la informaţiile cu pri­vire la re­luarea conversiilor titlurilor de despă­gu­bire în acţiuni FP. Estimând că noii ac­ţio­nari ai fondului vor accepta preţuri mai mici doar pentru a face rost de bani, unii investitori au început încă din pri­mele zile ale lunii mai să vândă la cotaţii din ce în ce mai reduse.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tran­­zacţionare al EFG Eurobank Se­cu­ri­ties, crede că unii investitori au început în ultimele zile să îşi reducă expunerea.

"Cred că la vânzare sunt investitori care au cumpărat în ianuarie, când toată lumea spunea că acţiunile Fondului vor creşte şi toţi vedeau numai părţile bune şi reacţionau la renumele adminis­tra­torului. Acum, când sunt o grămadă de veşti negative pe bursele externe şi din ce în ce mai multă lume vorbeşte de posibile corecţii, cred că cei care au cumpărat la începutul fondului pe bursă au decis să îşi limiteze pierderile, pentru că preţul s-a dus în jos, nu în sus, cum sperau cei mai mulţi. Toată lumea se uita la fond pentru că este o acţiune bună, însă când mizezi totul pe o singură carte, îţi asumi un risc foarte ridicat."

Scăderea mai accen­tuată a fost de­ter­minată şi de lichi­ditatea redusă a pieţei, dar şi de numărul redus de in­ves­titori care mai sunt dispuşi să cumpere.

"Acum trebuie să iei în calcul foarte mult şi factorii externi, cum sunt dis­cu­ţiile pentru restructurarea datoriilor Greciei, SUA, care sunt aproape de gra­dul maxim de îndatorare, datoriile sta­telor din zona euro, inflaţia ridicată, even­­tuale creşteri de dobândă de po­li­tică monetară pe plan extern, plus situa­ţia economică din România, faptul că Fondul Proprietatea are în portofoliu acţiuni la companii de stat şi care majo­ritatea nu sunt listate. Toate aceste lucruri impun un discount pentru ac­ţiunile fondului", a adăugat brokerul.

La finalul şedinţei indicele BET era în scădere cu 1,18%, iar titlu­rile din energie au scăzut în medie cu 0,61%.

Floroiu consideră că cei mai mulţi in­vestitori îşi reduc în prezent expu­ne­rea pe unele acţiuni, reacţionând în prin­ci­pal la problemele de pe plan extern.

"Pieţele externe trec printr-o pe­rioa­­dă destul de nervoasă, raportările fi­nan­ciare s-au terminat, iar acum se cum­pără sau vinde pe zvon şi sunt o groază de elemente negative. Această situaţie se reflectă şi în evoluţia preţurilor."


De urmărit astăzi