Copiii fostului rector Maghiar de la Oradea spun că fac un spital de 50 mil. € la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 25.05.2011

Compania Pelican Impex, controlată de patru medici din Oradea, a început să construiască la Cluj-Napoca un spital care va avea o suprafaţă totală de 23.000 metri pătraţi şi care va necesita o investiţie de 50 de milioane de euro, după cum afirmă Marius Adrian Maghiar, unul dintre proprietarii grupului Pelican.

Maghiar susţine că proiectul va fi sprijinit printr-un credit de la Erste Bank, instituţie care a finanţat, potrivit sursei citate, şi primul spital al grupului Pelican, construit în 2008 la Oradea în urma unei investiţii de 15 mi­lioane de euro.

Valoarea creditului nu a fost comunicată de ac­ţionarul companiei.

Surse bancare afirmă că există discuţii cu acţionarii grupului Pelican, dar că acestea sunt în derulare, iar termenii contractului nu s-au definitivat deocamdată.

Adrian Maghiar a spus că spitalul din Cluj va avea 300 de paturi, iar în cadrul unităţii vor funcţiona şi ca­binete de cercetare uni­ver­sitară.

Dacă această investiţie se va realiza, ar fi unul dintre cele mai mari pro­iecte de spital anunţate până acum pe piaţa locală.

"Investiţia de la Cluj a fost demarată. Am achiziţionat terenul, am obţinut autorizaţiile necesare construcţiei, iar în prezent suntem în faza de realizare a fundaţiei viitorului spital. Estimăm că până în vara anului viitor, spitalul Pelican de la Cluj va deveni funcţional. Totodată această investiţie va genera câteva sute de noi locuri de muncă", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Adrian Maghiar.

Primăria Cluj-Napoca spune că au fost eliberate autorizaţiile de construcţie pentru acest spital, care va fi realizat printr-un parteneriat strategic între un in­vestitor privat (grupul Pelican), comunitatea ştiinţifică medicală a oraşului, cu sprijinul Uni­versităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Ha­ţieganu şi al primăriei.

"Prin această investiţie se vor crea 500 de noi locuri de muncă directe, atât pentru studii medii, cât şi superioare. Investitorii au anunţat că firma care va administra acest spital va avea sediul în Cluj-Napoca, iar unitatea spitalicească va avea contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit oficialilor primăriei, viitorul spital Pelican din Cluj va avea o capacitate totală de 330 de paturi, 10 săli de operaţie multifuncţionale, 2 săli de naştere naturală, 1 sală de naştere cu bazin cu apă, 2 săli cezariene, centru de imagistică, cabinet de radiote­ra­pie, laborator de analize şi laborator ana­tomo-patologic.

Compania Pelican Im­pex, care administrează şi spi­talul din Oradea, este deţinută de medicii Marius Adrian Maghiar, Teodor Traian Maghiar, Ovidiu Gogu Cacuci şi farmacista Felicia Sotoc.

În urmă cu mai mulţi ani familia Maghiar a fost im­plicată în scandalul diplomelor false de la Universitatea din Oradea.

Potrivit informaţiilor de la aceea vreme, Teodor Maghiar (tatăl celor doi acţionari de la Pelican, Marius Adrian Maghiar şi Teodor Traian Maghiar), fostul rector al Universităţii din Oradea, ar fi trimis Ministerului Educaţiei situaţii statistice cu date "nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise pe locuri fără taxă.

Ulterior, în scandal s-au vehiculat şi numele lui Marius Adrian Maghiar şi Teodor Traian Maghiar, acţionarii de la Pelican. Marius Adrian Maghiar nu a comentat ieri acest subiect.


Afaceri de 6,7 mil. euro

Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, compania Pelican Impex a fost înfiinţată în anul 1992 la Oradea, înregistând în 2009 o cifră de afaceri de 28,4 milioane de lei (circa 6,7 milioane de euro), cu un număr mediu de 214 angajaţi. Conducerea companiei nu a oferit informaţii legate de nivelul afacerilor din 2010.