Isărescu: Vin capitaluri mari şi trebuie să fim atenţi cu cursul

Autor: Claudia Medrega 25.05.2011

BNR va încerca să atenueze volatilitatea cursului, în condiţiile în care România s-ar putea confrunta cu intrări masive de capitaluri străine care pot duce la aprecierea monedei naţionale, însă nu este posibil ca o bancă centrală "să se bată cu pieţele externe" singură, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

"Este posibil să intrăm într-o nouă perioadă în care în România vor intra masiv capitaluri, cu suişuri şi coborâşuri. Accentuarea situaţiei dificile din Grecia ar putea să tempereze evoluţia. Cred, însă, că ciclul pe termen mediu este inevitabil: vom avea intrări mai mari de capital. Vom încerca binenţeles să atenuăm volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un «must», când nu poţi. Trebuie să spunem exportatorilor ce putem să facem. Nu poţi să-i duci cu vorba, să promiţi ceva când nu se poate", a afirmat Isărescu la conferinţa "Finance 2011".

În anii trecuţi exportatorii cereau o depreciere semnificativă a cursului, spre 4,5 lei/euro, însă după ce au văzut euro coborând cu aproximativ 4% în acest an, au cerut ca măcar banda de 4,1-4,3 lei/euro să fie menţinută. El a amintit că România a mai trăit experienţa unor intrări mari de capital, care au dus la aprecierea leului, iar atunci mixul de politici macro nu a fost corespunzător. Acumularea de rezerve excedentare şi crearea de lichiditate prin intervenţii directe este o iluzie, nicio bancă centrală neputând să facă acest lucru, men­ţionează el.

"Există limite, nu poţi să te baţi cu pieţele internaţionale de capital decât în anumite condiţii. Înţelegem doleanţele şi argumentele exportatorilor, ştim că ciclul de creştere economică nu trebuie să se facă în detrimentrul lor, dar această chestiune nu este o problemă de voinţă politică, este extrem de com­plicată. Ce poate să facă banca centrală: cum­pără şi inundă piaţa cu lei şi, de aici, o serie de complicaţii. Vom încerca să descurajăm volatilitatea extremă a cursului prin alte măsuri neortodoxe." El nu se declară adeptul adoptării unor măsuri facile, "după colţ", gen deprecierea leului, susţinând că aceasta este un "medicament cu zeci de tăişuri".