Farmache, BVB: Este ultima şansă pentru listarea Romtelecom

Autori: Adrian Seceleanu , Andrei Chirileasa 25.05.2011

Fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica susţine că statul este chiar obligat să listeze acţiunile Romtelecom.



Vânzarea acţiunilor Romtelecom deţi­nute de statul român către grupul elen OTE fără a lista niciun pachet de titluri şi pe bursă ar fi "o mare şi imensă eroare" în condiţiile în care contractul de privatizare semnat în 2003 prevede o asemenea operaţiune, declară Dan Nica, vicepreşedinte al PSD.

Nica a fost ministru al comunicaţiilor în 2003, când grupul elen OTE a devenit acţionarul majoritar al fostei companii naţionale de telefonie fixă. "E o decizie a Guvernului dacă vrea să facă o tranzacţie cu OTE sau să listeze un pachet de acţiuni. Este imensă eroare dacă nu scot acţiunile Romtelecom pe bursă", a declarat Nica pentru ZF.

"Există încă aşteptări în piaţă privind listarea pachetului pe care statul îl deţine la Romtelecom. Este o ultimă şansă pentru a atrage companii de dimensiuni mari pe Bursă pentru că dacă se va alege altă modalitate de vânzare a pachetului sunt puţine şanse să mai avem compania listată. Nu se naşte în fiecare zi o companie de talia Romtelecom. Compania reprezin­tă un domeniu important pentru investitori, care lipseşte în acest moment de pe piaţa locală", a spus Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Dan Nica susţine că afirmaţiile făcute de actuala echipă de conducere a Ministerului Comu­nica­ţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), potrivit cărora OTE are drept de pre­em­ţiune pe titluri şi din acest motiv nu se poate merge înainte cu listarea sunt incorecte.

Astfel fostul ministru are o declaraţie dură la adresa actualilor oficiali ai Ministerului Comunica­ţiilor: "Nu este adevărat că statul nu poate lista ac­ţiunile Romtelecom din cauza contractului de privatizare semnat în anul 2003. Mai mult, statul ro­mân era chiar obligat să scoată acţiunile la bur­să, exista un termen limită care a fost depăşit."

În contractul de privatizare există doar restricţii de vânzare a acţiunilor care privesc concurenţa neloială: acţiunile nu pot fi vândute către un competitor", a spus Nica.

Atât ministrul Valerian Vreme, cât şi secretarul de stat Marius Fecioru au declarat în ultimele luni că o eventuală listare este blocată de dreptul de preemţiune câştigat de OTE în 2003. "Nu am ieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi din contractul de privatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase", a declarat recent Fecioru.

Reprezentanţii MCSI, care gestio­nează acţiunile deţinute de stat la Rom­telecom, şi-au exprimat în mai multe rânduri preferinţa pentru o listare a acţiunilor - "cel mai transparent mod de vânzare", însă nu au făcut paşi concreţi în acest sens susţinând că totul e blocat în aşteptarea unui răspuns de la Atena.

Statul român a anunţat OTE la finele anului trecut că vrea să vândă pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom, şi de atunci aşteaptă un răspuns dacă grecii vor să cumpere sau au o altă propunere. Un răspuns în scris de la Atena este aşteptat până la finele acestei săptămâni.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 mil. $. Grupul elen a devenit acţionar majoritar al Romtelecom în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, pentru 273 mil. $.

Dan Nica insistă că declaraţiile echipei de la MCSI nu ar fi adevărate: "În cadrul negocierilor din 2003 a fost chiar o insistenţă a noastră pentru listare, pentru a evita o tranzacţie ulterioară doar cu grupul elen OTE. Listarea a fost negociată expres cu OTE pentru a permite oricui din România, oricărui cetăţean, să cumpere acţiuni la Romtelecom". Întrebat care sunt exact toate restricţiile din contract, Nica a spus că nu mai ştie toate detaliile: "Nu îmi mai aduc aminte exact, au trecut opt ani de atunci".

Contractul de privatizare prin care OTE a devenit în 2003 acţionarul majoritar al Romtelecom nu este public.

Potrivit unor informaţii de pe piaţa telecom, în contract sunt o serie de restricţii care blochează vânzarea către un alt operator de telefonie fără acordul OTE şi limitează la 7,5% din acţiuni pachetul care poate fi vândut către investitori fără un acord al grupului elen. "Listarea este permisă prin contract, a existat ce e drept o perioadă de restricţii legată de acest subiect, dar a expirat", potrivit unei surse de pe piaţă.

Prin contractul de privatizare din 1998, OTE avea dreptul, până la finele anului 2003, să blocheze o listare a Romtelecom dacă statul român nu păs­tra minimum 21% din acţiuni. Dan Geor­gescu, preşedintele Co­misiei de IT&C a PNL şi fost preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Comuni­caţii, susţine, de asemenea, că statul ar trebui să profite de schimbările în bine făcute de OTE la Romtelecom şi să listeze un pachet de acţiuni la bursă.

"În toate cazurile de privatizare de succes din lume există două etape. În prima se realizează vânzarea către un investitor strategic, care să aducă investiţii, know-how, management şi să introducă firma în circuitul internaţional, aşa cum s-a întâmplat de exemplu la BCR, Petrom şi Romtelecom. În etapa a doua ideal este să alegi momentul potrivit şi să ieşi pe bursă, şi să profiţi de restructurarea făcută de noul management, de inves­ti­ţiile făcute de noul acţionar majoritar. Cred că aşa ar trebui procedat şi la Rom­­­telecom. Acum compania este restruc­turată şi are o faţă nouă prin compa­raţie cu 2008, chiar dacă este pe pierdere. De exemplu, atunci avea 55.000 de oameni şi acum are mai puţin de 9.000. Momentul trebuie ales însă foarte bine", declară Georgescu.

"Vânzarea pachetului deţinut de stat la Romtelecom prin Bursă este în acord cu decizia iniţială din momentul privatizării şi cu sugestiile FMI privind privatizarea companiilor din portofoliul statului, iar aici fondul a indicat clar privatizarea prin Bursă", adaugă Stere Farmache, preşedintele Bursei de Va­lori Bucureşti.

Dan Georgescu crede că "paşii făcuţi până acum arată că grupul OTE ar avea un interes în preluarea acţiunilor. Altfel, de ce ar fi angajat un consultant - Citigroup - să evalueze Romte­lecom? În acest caz, MCSI trebuie să angajeze un consultant serios pentru a negocia cu OTE".