BCR începe luna viitoare să vândă lingouri de aur prin sucursale

Autor: Razvan Voican 26.05.2011

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, începe din luna iunie livrarea de lingouri de aur prin sucursalele mari, extinzând către publicul larg această ofertă de plasament care până acum era disponibilă pentru clienţii de private banking (inclusiv monede).

"Aurul începe să fie considerat o altă valută şi remarcăm un interes în creştere. Desigur, vom oferi şi servicii de depozitare. Lingourile vor fi identificabile prin coduri de bare, iar posesorii vor putea veni să le vadă", spune Răzvan Furtună, şeful vânzărilor de produse de trezorerie către clienţi retail.

Lingourile sunt aduse din Austria şi sunt disponibile la diferite gramaje - de la 2 grame până la 100 de grame şi chiar un kilogram în cazul lingourilor turnate.
Furtună spune că sunt clienţi de private banking care aveau plasamente în euro şi dolari şi care au început să se orienteze din ce în ce mai mult spre aur. Potrivit evaluărilor făcute de experţii Erste, el afirmă că încă nu se poate vorbi despre un bubble, preţul aurului având în continuare potenţial de creştere.

"Pe lei nici nu se vede o creştere atât de mare a preţului aurului pentru că aprecierea leului distorsionează creşterea pe dolar."
Analistul pe aur al Erste Group, Ronald Stoeferle, susţine astăzi pentru clienţii de private banking ai BCR o prezentare în care va explica de ce nu se poate spune că aurul ar fi într-o "bulă speculativă".

El va analiza randamentele investiţiilor în aur în ultimii 10 ani şi va discuta despre acoperirea riscului portofoliilor de investiţii prin plasamentele în aur.