Gladiatori la Cluj/ Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 26.05.2011

Dacă în acest week-end vă aflaţi în Cluj, nu rataţi ocazia de a vedea un spectacol unic în România. Primul spectacol de gladiatori din România va fi organizat de Asociaţia "Virtus Antiqua", la Zilele Clujului (27 mai-3 iunie), în cadrul evenimentului intitulat "Napoca antică. Daci, romani, gladiatori".

Organizatorii promit să ofere clujenilor experienţa jocurilor de arenă, spectatorii avînd totodată ocazia să cunoască gladiatorii, proprietarul şcolii de gladiatori, preotul zeiţei Nemesis, un medicus dac şi multe alte personaje care reconstituie cea mai spectaculoasă formă de divertisment din lumea romană.

Asociaţia non-profit "Virtus Antiqua" s-a înfiinţat în septembrie 2010, ca alternativă la modalităţile de educaţie şi re-creare istorică din România. Iniţiatorii săi, istorici de profesie implicaţi în reenactment de peste trei ani, şi-au propus să creeze programe educative şi de divertisment prin care să apropie publicul larg de valorile civilizaţiei antice.

"Virtus Antiqua", alături de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, aduce la viaţă Napoca antică prin activităţi specifice: lupte de gladiatori, prezentări despre daci şi romani, demonstraţii practice, probare de echipament, tur ghidat la ruinele din str. Deleu, jocuri antice şi multe altele.