Bancherii cer implicarea directă a UE şi FMI în privatizările din Grecia

Autor: Anca Dumitrescu 26.05.2011

Programul de privatizări din Grecia ar avea şanse mai mari de succes dacă Europa şi FMI s-ar implica direct, potrivit bancherilor care au legătură cu acest proces, relatează Reuters.

Supravegherea privatizărilor de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar conferi programului de vânzare a unor active de 50 de miliarde de euro un sens al urgenţei care lipseşte politicienilor locali, consideră bancherii.

"Cea mai bună soluţie este ca deciziile să fie luate de o agenţie independentă", a spus unul dintre bancheri.

El a arătat că politicienii locali tergiversează procesul pentru că ştiu că populaţia este împotriva privatizărilor.

"Cred că există şanse bune pentru stabilirea unei implicări externe, iar lucrurile să evolueze bine în curând", a spus bancherul.

Băncile de investiţii vor avea un rol important în vânzările de active, dar mai multe persoane implicate în proces au afirmat că fermitatea din partea comunităţii internaţionale ar fi binevenită.

"Ce rost are desemnarea unor bănci dacă nu există un vânzător motivat?", s-a întrebat bancherul.

Deutsche Bank, Credit Suisse, Credit Agricole, Societe Generale, Rothchild şi numeroase alte bănci au fost mandatate, dar nicio bancă nu a fost însărcinată cu cordonarea activităţilor.

Grecia va înfiinţa un fond pentru activele care vor fi vândute, iar politicienii europeni au insistat pentru supravegherea internaţională a acestuia de către Comisia Europeană, FMI şi posibil de către Banca Centrală Europeană.

O delegaţie a acestor instituţii se află în prezent la Atena pentru a evalua finanţele ţării şi este probabil să se discute şi despre acest fond, ale cărui active ar putea fi folosite şi ca garanţii pentru noi împrumuturi.

Grecia a anunţat în această săptămână un program de vânzare a participaţiilor statului la companii precum Piraeus Port, operatorul de telecomunicaţii OTE, banca de economii a poştei şi Loteria de stat, în cadrul unui program de privatizări de 50 de miliarde de euro care va fi aplicat până în 2015.

Ministrul de stat, Haris Pamboukis, a declarat în această săptămână că este reticent în privinţa unei implicări externe totale, chiar dacă este "un susţinător înfocat" al oricărui sprijin tehnic din afara ţării.