O bacterie periculoasă s-a răspândit în Germania, din cauza consumului de fructe şi legume crude
Castraveţii, roşiile şi salatele consumate crude ar putea fi la
originea răspândirii rapide a unei bacterii periculoase, a anunţat
miercuri seara Ministerul german al Agriculturii, în timp ce există
suspiciuni că aceasta ar fi provocat moartea a patru persoane,
relatează AFP.
"Primele rezultate ale analizelor efectuate de Robert Koch Institut
(RKI) sugerează că la originea recentelor cazuri de infecţie cu
bacteria E.coli enterohemoragic (Eceh) stă consumul de roşii,
castraveţi şi salate crude", a anunţat ministrul german al
Agriculturii, Ilse Aigner, într-un comunicat.
Aigner, care se ocupă şi de protecţia consumatorilor, a considerat,
miercuri dimineaţă, "într-adevăr îngrijorătoare" răspândirea rapidă
a acestei bacterii care provoacă hemoragie în sistemul digestiv,
chiar tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic
(SHU).
Autorităţile sanitare germane au anunţat moartea a patru persoane
infectate cu această bacterie, în nordul şi nord-estul ţării, chiar
dacă legătura directă între decesele lor şi bacterie nu a fost
stabilită oficial.
RKI, instituţia federală de supraveghere şi combatere a bolilor, a
numărat 140 de cazuri de SHU în Germania, respectiv dublul cifrei
înregistrate în 2010 (65). Două cazuri s-au dovedit mortale.
Dar tocmai perioada de timp scurtă în care s-au declanşat aceste
cazuri - 15 zile - a alertat autorităţile sanitare.
Transmiterea la om a acestei bacterii se face prin consumul de
alimente contaminate, carne crudă sau gătită insuficient, lapte
crud dar şi salate şi legume.
Spălarea legumelor nu este întotdeauna suficientă, iar RKI
recomandă ca acestea să fie pregătite timp de zece minute la
temperatura de 70 de grade Celsius pentru reducerea riscului de
contaminare.
Boala se manifestă prin diaree, dureri de cap şi de burtă.