O bacterie periculoasă s-a răspândit în Germania, din cauza consumului de fructe şi legume crude

Autor: Iuliana Enache - Mediafax 26.05.2011

Castraveţii, roşiile şi salatele consumate crude ar putea fi la originea răspândirii rapide a unei bacterii periculoase, a anunţat miercuri seara Ministerul german al Agriculturii, în timp ce există suspiciuni că aceasta ar fi provocat moartea a patru persoane, relatează AFP.

"Primele rezultate ale analizelor efectuate de Robert Koch Institut (RKI) sugerează că la originea recentelor cazuri de infecţie cu bacteria E.coli enterohemoragic (Eceh) stă consumul de roşii, castraveţi şi salate crude", a anunţat ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, într-un comunicat.

Aigner, care se ocupă şi de protecţia consumatorilor, a considerat, miercuri dimineaţă, "într-adevăr îngrijorătoare" răspândirea rapidă a acestei bacterii care provoacă hemoragie în sistemul digestiv, chiar tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU).
Autorităţile sanitare germane au anunţat moartea a patru persoane infectate cu această bacterie, în nordul şi nord-estul ţării, chiar dacă legătura directă între decesele lor şi bacterie nu a fost stabilită oficial.

RKI, instituţia federală de supraveghere şi combatere a bolilor, a numărat 140 de cazuri de SHU în Germania, respectiv dublul cifrei înregistrate în 2010 (65). Două cazuri s-au dovedit mortale.

Dar tocmai perioada de timp scurtă în care s-au declanşat aceste cazuri - 15 zile - a alertat autorităţile sanitare.
Transmiterea la om a acestei bacterii se face prin consumul de alimente contaminate, carne crudă sau gătită insuficient, lapte crud dar şi salate şi legume.
Spălarea legumelor nu este întotdeauna suficientă, iar RKI recomandă ca acestea să fie pregătite timp de zece minute la temperatura de 70 de grade Celsius pentru reducerea riscului de contaminare.

Boala se manifestă prin diaree, dureri de cap şi de burtă.