Cehia modifică TVA pentru a susţine reformarea pensiilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 26.05.2011

Guvernul ceh a aprobat un proiect de lege de modificare a TVA în scopul fi­­nan­ţării unui plan de reformare a siste­mu­lui de pensii, a declarat primul-mi­nistru Petr Necas, citat de Bloom­berg.

Conform proiectului propus, care are nevoie de aprobarea parlamentului ţării, rata redusă a TVA va fi majorată de la 10% la 14% anul viitor, în timp ce rata standard va rămâne neschimbată la 20%, potrivit unei înţelegeri încheiate în­tre cele trei partide ce constituie coa­liţia de guvernământ din Cehia. Ratele vor fi unificate la 17,5% înce­pând cu 2013.

Guvernul va folosi veniturile obţi­nute din majorarea taxei pe valoarea adău­gată pentru a acoperi gaura din fi­nan­ţele de stat care va apărea după ce an­gajaţii vor începe să-şi redirecţioneze o parte a contribuţiilor sociale în conturi personale în 2013. Cehia este ultima din cele mai mari patru economii foste co­muniste din UE care introduce pensiile private, în con­diţiile în care guvernul se aşteaptă la o scădere a numărului de an­gajaţi care plătesc pentru pensiile celor pen­sionaţi pe fondul îmbătrânirii popu­laţiei.

Guvernul ceh vrea să evite difi­cul­tăţile întâmpinate de Ungaria şi Polonia, unde modificările legate de pensii au ma­jorat deficitele bugetare, forţând o inversare a reformelor.

Ministerul ceh al finanţelor a esti­mat că modificările aduse TVA ar putea aduce o creştere a ratei inflaţiei cu 1,2 procente anul viitor. Banca centrală a estimat impactul la 1,1%. Toţi consu­ma­torii cehi vor fi afectaţi de majorarea TVA, care va duce la creş­terea pre­ţurilor alimentelor, medica­men­­telor, trans­portului public şi servi­ciilor me­dicale. Rata unificată a TVA îi va afecta cel mai mult pe cei cu venituri scăzute.